Verbouwen

Renovatie huurwoning, waar moet je op letten?

Renovatie huurwoning, waar moet je op letten?
Het kan heel goed voorkomen dat je naar een aantal jaar tegen bepaalde puntjes aanloopt in de woning die je huurt. Je wil graag dat er iets aan de gedaan wordt, maar je hebt geen idee wat de normale gang van zaken is. Blijf dan lezen, want wij leggen het hier onder uit hoe je het beste kan handelen.

Kleine renovatie:

In de meeste gevallen zal je aan lopen tegen kleine mankementen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een nieuwe vloer of kleine beschadigingen. Het is niet strikt noodzakelijk om de eigenaar op de hoogte te stellen van deze veranderingen, tenzij dit natuurlijk expliciet in je contract staat. Ook is het wijs om de eigenaar te laten weten wat je gaat doen als je een hele gekke kleur hebt uit gekozen voor je vloer. Zelfs al staat het niet in je contract, dat het nodig is contact op te nemen, het kan je een hoop gezeur schelen.

Grotere renovaties:

Bij grotere renovaties moet je denken aan een nieuwe keuken of zelfs een hele extra aanbouw. Dit zijn zaken, die een behoorlijke impact hebben op de woning en dienen dan in alle gevallen te worden overlegt met de eigenaar. Het is in veel gevallen dan ook het verstandigste om het te laten regelen door de huurbaas zelf. Los van de kosten, waar we zo nog over te spreken komen, kan het ook veel zorgen met zich meebrengen als je al weg bent. Mocht er namelijk naderhand nog schade ontstaan, waar je voor verantwoordelijk wordt gehouden dan kan dit veel zorgen met zich mee brengen.

De kosten:

Zowel grote, als kleine renovaties brengen kosten met zich mee, die je liever niet wil betalen. In de meeste gevallen zal hier de eigenaar van het pand voor moeten betalen. Als er sprake is van verval zal dit ook moéten gebeuren, maar mocht het puur om comfort gaan dan wordt het een lastige discussie. De eigenaar zal in die gevallen doorgaans minder happig zijn op het betalen. Uiteraard kan je de kosten delen, maar aangezien de huurbaas er niet bij gebaat is enkel kosten te maken, lijkt dit erg onwaarschijnlijk. Mocht je nu erg geënt zijn op de renovatie dan kan je altijd vragen of de eigenaar de renovatie wil betalen als er een huurverhoging tegen overstaat. Het is dan van groot belang van tevoren goede afspraken op papier te zetten.

Toestemming:

Er zijn natuurlijk ook situaties denkbaar dat de eigenaar aanpassingen aan de woning wil doen. Dit kan van alles zijn, maar hiervoor dient hij of zij wel schriftelijk toestemming te vragen bij jou. Wordt dit niet gedaan dan mag er niet begonnen worden met de werkzaamheden. In de meeste gevallen zijn de werkzaamheden in je eigen belang dus het is niet verstandig ze werklui niet hun gang te laten gaan, maar mocht je het er niet mee eens zijn of heb je andere bezwaren dan is dit in elk geval een goede stok achter de deur. Dit geldt dus vaak voor huurwoningen.

Belangrijkste regel is eigenlijk toch wel zorg dat je blijft communiceren met de eigenaar in alle gevallen! Anders ben je misschien geheel ongewild veel geld kwijt!

Ook interessant