Energie

Thuis een laadpaal voor je elektrische auto installeren

Tegenwoordig rijden steeds meer auto’s op elektriciteit. Dat betekent regelmatige uitstapjes naar een laadpaal in plaats van naar een benzinepomp, of lange uren laden aan een eigen stopcontact. Misschien heb al overwogen om voor het gemak een laadpaal bij je thuis te installeren. Waar moet je op letten voordat je die beslissing neemt?

Elektrische auto opladen met of zonder laadpaal?

Vraag je eerst af of het wel nodig is om te investeren in een laadpaal. De meeste elektrische wagens kun je namelijk opladen via een gewoon stopcontact, zolang ze zijn aangesloten op een speciale adapter. Als je zonnepanelen hebt, kun je je eigen groene energie gebruiken om je auto op te laden. Misschien is er ook wel een laadpaal bij je in de buurt, bijvoorbeeld bij een benzinestation of op je werkplek. Op ASBE.be vind je een overzicht van beschikbare laadpunten. Afhankelijk van de functionaliteiten kost een laadpaal al snel tussen de 300 en 1000 euro; overweeg dus goed of het extra gebruiksgemak die investering waard is.

Thuis een laadpaal installeren: de voordelen

Toch heeft een eigen laadpaal absoluut een aantal voordelen. Ten eerste laadt je wagen veel sneller op: de laadtijd daalt naar minder dan zes uur, vergeleken met tien uur op een gewoon stopcontact. Een laadpaal hoeft qua stroomsterkte namelijk niet beperkt te worden om oververhitting te vermijden, wat bij een stopcontact wel het geval is. Ook is de elektriciteit thuis goedkoper dan die van een openbare laadpaal. Ten slotte zijn sommige laadpalen uitgerust met allerlei technische snufjes, waardoor je bijvoorbeeld het opladen kunt uitstellen naar nachttarief. Best handig!

Ook interessant