Nieuwbouw

Meer glas in plaats van een S-Peil met minder glas

Meer glas in plaats van een S-Peil met minder glas
Het Verbond van de Glasindustrie heeft kennis genomen van het persbericht van Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein in verband met het S-peil van 27 oktober jl. Net zoals de Minister is de glasindustrie zich zeer bewust van de noodzaak om in de toekomst de energetische prestaties van woningen ter verbeteren. De Belgische glasfabrikanten kunnen zich echter niet vinden in de stelling van de Minister dat “minder glas” automatisch zou betekenen “minder energieverbruik”. Dure en ongezonde zogenaamde “thermos-huizen” dragen niet bij tot een beter klimaat.

De studie “Een glasheldere kijk op kwaliteitsvolle bijna-energieneutrale woningen” toont aan dat de energetische prestaties juist kunnen verbeterd worden door een verhoging van de beglaasde oppervlakte.

Vrijstaande BEN-woning en BEN-rijwoning met meer glas

Een kwaliteitsvolle bijna-energie neutrale woning moet ook een gezonde en aangename levenskwaliteit garanderen. Het verminderen van beglazing betekent minder natuurlijk licht wat ingaat tegen alle tendensen en heeft een negatieve impact met de psychologische en fysieke gevolgen van te weinig daglicht en natuurlijke ventilatie.

De vooropgestelde S-peilen S31 en S28 kunnen perfect behaald worden door voldoende isolatie met cellulair glas en glaswol en met juist gekozen en aangepaste beglazingen (ook voor beglaasde oppervlaktes van 30%, 35%, 40%... van de vloeroppervlakte).

Het invoeren van het S-peil zoals het nu voorgesteld wordt zou theoretisch aanleiding kunnen geven tot het verminderen van de glasoppervlakte, wat onterecht en ongezond is. Integendeel de handhaving van een comfortabel minimum glasoppervlakte in elke woonkamer van nieuwe gebouwen in Vlaanderen dringt zich op zoals dit reeds het geval is in Frankrijk, Denemarken en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Minder energieverbruik kan met meer glas en is daarenboven gezonder. De Belgische glasindustrie pleit daarom voor:

Voor elke woonkamer van nieuwe gebouwen:
  • de netto glasoppervlakte van verticaal geplaatst glas aan de buitenkant van een bewoonde ruimte moet minstens 1/6de van de vloeroppervlakte van de ruimte bedragen
  • de netto glasoppervlakte van dakbeglazing onder een helling geplaatst moet minstens 1/8de van de vloeroppervlakte van de ruimte bedragen
  • de netto glasoppervlakte van een combinatie verticaal geplaatst glas en dakbeglazing van een bewoonde ruimte moet minstens 1/6de van de vloeroppervlakte bedragen

Het beste is de vijand van het goede

De Belgische glasindustrie kan perfect beantwoorden aan alle eisen die binnen het S-peil zullen gesteld worden. Dit is perfect mogelijk met cellulair glas, glaswol en juist gekozen en aangepaste beglazingen.

De vraag stelt zich natuurlijk ook in welke mate deze S31 en S28 eisen (wat min of meer neerkomt op het invoeren van de waarden voor een passiefwoning) de architectuur zélf zullen beïnvloeden… Het is uiteraard uitermate belangrijk om niet enkel aandacht te hebben voor de theorie maar ook voor de realiteit. Bindende S-peilen S31 en S28 voor het ganse woningpark brengen een zeer geringe energiewinst met zich mee in relatie met de noodzakelijke investering. Het S-peil is ook een (zeer) theoretische indicator die geen rekening houdt met o.a. de uitvoeringskwaliteit van de geplaatste isolatie, de levensduur van het isolerend geheel, een kwaliteitsdaglicht, het zicht van binnen naar buiten, en alle andere technische eigenschappen van de schil: brandreactie, stabiliteit, enz.

De terreinactoren pleiten met reden voor:
  • een overleg met de sector over de S-peil eisen
  • geen verstrenging van de huidige EPB-eisen voor nieuwbouw zonder een analyse van o.a. cost-optimaliteit van alle nieuwe EPB maatregelen voor hun uitvoering
  • een gedetailleerd stappenplan voor de renovatie van het bestaande woningpark die de echte prioriteit is

Ook interessant