Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Smeden helpen mee met herbouw eeuwenoud kasteel  

Smeden helpen mee met herbouw eeuwenoud kasteel
Een groot aantal sier- en kunstsmeden uit heel Europa komt op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2018 bijeen op Slot Schaesberg in Landgraaf. Het publiek kan hier genieten van het smeden van een gezamenlijk kunstobject door smeden uit binnen- en buitenland. Scholieren van verschillende opleidingen doen mee aan een smeedwedstrijd en er zijn demonstraties smeden, smeedwerkexposities en een vakmanschapsbeurs. Daarnaast kan het publiek zelf aan de slag met het oeroude maar springlevende smeedvak. De organisatie van het evenement is in handen van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden (NGK) en Stichting Landgoed Slot Schaesberg.

De Smedendagen zijn inmiddels een traditie; het NGK organiseert de Smedendagen al sinds 1992. Tijdens de komende editie kan het publiek genieten van smeedwerk in al zijn facetten op de zeer bijzondere locatie landgoed Slot Schaesberg. De gelijknamige stichting heeft als doel om het eeuwenoude kasteel en de bouwhoeve weer in ere te herstellen. In beginsel gaat het om de herbouw van deze prachtige gebouwen uit de Renaissance. De herbouw zal op zo ambachtelijk mogelijke wijze tot stand komen en tevens dienen als een leerproject. Smeden uit binnen- en buitenland smeden tijdens de Smedendagen gezamenlijk onderdelen voor de poorttoren die de komende jaren volledig herbouwd wordt. Deze poorttoren, oorspronkelijk gebouwd in 1650 en in de 1960er jaren gesloopt, was de toegang tot de monumentale bouwhoeve van kasteel Schaesberg. Op het terrein van de voormalige bouwhoeve staat een grote tent met 12 smidsvuren. Acht vuren zijn bestemd voor demonstraties. De andere vier vuren zijn bestemd voor het publiek, dat hier zelf het smeedvak in de praktijk kan ervaren.

In het kader van een scholierenwedstrijd maken leerlingen van o.a. het Techniek College Parkstad Limburg een werkstuk waarmee ze een trofee kunnen winnen. Tot slot zijn er beide dagen exposities smeedwerk en demonstraties smeden en een vakmanschapsbeurs.

De Internationale Smedendagen vinden vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei 2018 plaats van 9.30 uur tot 16.00 uur op Slot Schaesberg.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
10 juli 2017
Bron: Metaalunie
Nieuwsarchief:   

Meer verbouwnieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba