Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Bedrijfspand energiezuinig maken

Bedrijfspand energiezuinig maken
Over energie en duurzaamheid berichten de media ieder dag. Items over de energiemarkt, energietarieven en alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie en biomassa hebben echter wel vaak betrekking op particulier verbruik. Hoewel bedrijven grootverbruikers zijn van energie, krijgt het verbruik hiervan lang niet zoveel aandacht.

Het hoge energieverbruik maak het vooralsnog vaak niet rendabel of mogelijk om over te stappen op duurzame energiebronnen. Energiebewuste bedrijven en ondernemers zouden juist hierom een grote bijdrage kunnen leveren door te investeren in energiebesparende maatregelen. Hoe u kunt zorgen voor een verlaagd energieverbruik binnen een bedrijfspand? Voor verlichting, temperatuurregeling en door machines wordt vaak de meeste energie verbruikt, dus het is raadzaam vooral hiernaar te kijken.

Energiebesparende verlichting in een bedrijf

Het is niet bij veel mensen bekend, maar verlichting kan tot wel 65 procent van het totale energieverbruik beslaan. In bedrijfspanden vindt men vaak hoge ruimtes, zoals magazijnen en productieruimtes, en weinig ramen voor daglichttoetreding. De noodzaak van verlichting wordt minder door het plaatsen van meer ramen (buitenschrijnwerk, beglazing en zonwering spelen wel een grote rol spelen bij de isolatie en het binnenklimaat) of bijvoorbeeld solatubes. Als binnenverlichting toch echt noodzakelijk is, is het aan te raden te kiezen voor Ledlampen, gecombineerd met bewegingssensoren.

Klimaatbeheersing in bedrijfspanden

In kantoorcomplexen wordt de temperatuur vaak de hele dag constant gehouden door airco, maar gelukkig wordt er bij de bouw van bedrijfspanden wel steeds meer aandacht besteed aan goede zonwering. In productie- of transportbedrijven moeten goederen in magazijnen op een continue temperatuur gekoeld blijven, maar omdat er andere isolatie-eisen gelden dan voor woonruimtes is er vaak sprake van sterke tocht. Hier kan een snellooppoort voorkomen dat deuren (zowel laad- als losdeuren als interne deuren) lang open blijven staan waardoor de temperatuur in de meeste gevallen oploopt. Dit soort industriële poorten helpt sterk fluctuerende temperaturen te voorkomen, vooral in combinatie met automatische temperatuurregeling.

Elektraverbruik van machines en apparaten

Geen enkel bedrijf kan meer zonder elektrische apparatuur, of het nu om productiemachines, transportbanden, heftrucks of computers gaat. Als deze apparaten ingeschakeld zijn terwijl ze niet gebruikt worden verbruiken ze niet alleen onnodig veel energie, maar wordt tevens veel warmte geproduceerd en het zuurstofgehalte verlaagd. Dit kunt u voorkomen door te kiezen voor apparaten die automatisch worden uitgeschakeld na een bepaalde tijd niet gebruikt te zijn, of met energiezuinige motoren.

Naast deze investeringen in technische maatregelen, is het ook goed het gedrag van medewerkers onder de loep te nemen. Geef bijvoorbeeld inzicht in het onnodige energieverbruik van machines die aan blijven staan tijdens inactiviteit en van verlichting die brandt in ruimtes waar niemand aanwezig is, en hoeveel energie extra nodig is om een ruimte terug te koelen als deuren te lang geopend zijn geweest.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
24 mei 2017
Bron: Bouw & Wonen
Nieuwsarchief:   

Meer verbouwnieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Meer over Buitenschrijnwerk


Producten voor Buitenschrijnwerk


Gerelateerde artikelen


Video`s over Buitenschrijnwerk


Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba