Gereedschap

Wat schaf je aan als beginnende klusser?

Wat schaf je aan als beginnende klusser?
Verbouwen is meer dan het leggen van vloeren en schilderen, goed voorbereid beginnen aan een verbouwing is het halve werk. Je kunt als beginnende klusser het volgende gereedschap aanschaffen, lenen of huren. Hieronder vind je tips om een goed gevulde gereedschapskist te hebben.

Goedkoop is niet altijd duur koop

Ga als beginnende klusser niet direct naar de speciaalzaak, er zijn veel alternatieven van goed gereedschap met een hoge kwaliteit. Zo heb je tegenwoordig vele gereedschap webshops zoals Ferm24, zelfs de Action biedt allerlei A-merken aan.

Bescherming

Tijdens het slopen en het opbouwen kunnen er onveilige situaties ontstaan. Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt tegen de harde geluiden, rondvliegend zaagsel of splinters van ijzer en stroom. Draag daarom altijd oordoppen en een veiligheidsbril als je aan het zagen bent. Neem geen halve maatregelen en ga voor goede kwaliteit. Zo heeft Engelbert Strauss.be een breed aanbod op het gebied van veiligheidsuitrusting voor het klussen. Let op dat je met een schroevendraaier werkt die van kunststof is als een stopcontact of inbouwddoos monteert. Draag veiligheidsschoenen als je weet dat er voor een lange tijd met zware spullen wordt gewerkt gaat worden.

Boren

Het hebben bevestigingsmateriaal is onmisbaar in een gereedschapskist. Een boormachine met de bijbehorende boortjes, bouten en moeren. Om de moeren vaster te draaien heb je dop- en combinatiesleutels nodig. Die hebben aan de ene kant steeksleutel en andere kant ringsleutels. Verder is het raadzaam om zowel schroevendraaiers met een platte kop als schroevendraaiers met een kruiskop in huis te hebben. Uiteindelijk is de hamer, bij voorkeur een klauwhamer, ook onmisbaar, zodat je ook de vastzittende schroeven ergens makkelijk uit kunt halen wanneer dit nodig is.

Wat schaf je aan als beginnende klusser?

Tangen

Tangen hebben meerdere functies, vaak worden ze gebuikt om vastzittende schroeven lost te maken. De combinatietang heeft de functie van meerdere tangen in een, het bovenste gedeelte is om grip te verkrijgen en het onderste gedeelte is om draden mee door te snijden. Het middelste gedeelte van de tang is geribbeld en ovaal, dit is om ronde objecten mee vast te houden. De waterpomptang is handig om iets dat goed vast zit los te krijgen. De tang is verstelbaar dus een is voldoende.

Meten

Voor het opmeten van lengtes onder de 1 meter is een duimstok erg handig. Om de afmetingen te markeren zijn potloden (voor hout), krijt (voor ijzer) of pen handig. Om te zien of wat je hebt bevestigd precies horizontaal of verticaal is, heb je een waterpas nodig.

Zagen

Voor een beginner is het handig een handzaag te hebben voor ijzer of hout. Wil je toch meer hooi op je vork nemen, ga dan voor een eletrische zaag zoals een decoupeer- of cirkelzaag.

Ook interessant