Keukens

Duurzame keuken in 5 stappen

Duurzame keuken in 5 stappen
Kitchzen, de ‘groene’ keuken, begon vijf jaar geleden als een volledig in bamboe uitgevoerde keuken. Prachtig duurzaam materiaal dat in verschillende bewerkingen en kleuren een zeer eigen touch aan de keuken geeft. Kitchzen is nu veel meer dan een bamboe keuken. Kitchzen wijst je de weg naar een duurzame keukeninrichting met de Kitchzen Productwijzer. Hierin wordt je stapsgewijs door de verschillende productgroepen geleid en langs een selectie van de meest verantwoorde, energie- dan wel waterzuinige producten. Wil je verantwoorde keuzes maken, dan scheelt deze Productwijzer je heel veel onderzoek en uitzoeken, want je bereikt je duurzame keuken in 5 stappen.

1. Apparatuur

Met bijna alle simpele, alledaagse handelingen in de keuken is energie of water gemoeid. Hier valt dus veel winst te behalen als wij letten op energie- en waterzuinigheid. Niet voor niets is er jaren geleden door de overheid een energielabel voor keukenapparatuur geïntroduceerd. Inmiddels zijn deze labels alweer vernieuwd mede door de inspanning van fabrikanten die hun producten zuiniger maakten dan de energielabels konden weergeven. Wanneer je alle apparaten van 10 of 15 jaar oud vervangt door nieuwe energiezuinige modellen, dan bespaar je al gauw 300 euro op jaarbasis. In de Kitchzen Productwijzer zijn de meest duurzame producten voor jou op een rij gezet.

2. Werkbladen

Voor het werkblad in de keuken kan worden gekozen uit een ruim aanbod van natuurlijke materialen: hout, beton, natuursteen, keramiek.. Probleem is dat dit niets zegt over toevoegingen, het transport, recycling, etc. Als het echt gaat om het minimaliseren van de ecologische voetafdruk, worden er steeds meer nieuwe materialen ontwikkeld die prima voldoen aan de eisen die aan een werkblad worden gesteld, maar ook een stap verder gaan in duurzaamheid.

3. Keukenkasten

Duurzame keuken in 5 stappenKeukens worden over het algemeen vervaardigd uit hout. Steeds meer keukenproducenten zijn zich bewust van duurzaamheid en betrekken hun hout uit verantwoorde bosbouw en van gecontroleerde leveranciers. Verder wordt er steeds vaker gelet op afvalcontrole, waterhergebruik, stroomverbruik en verpakkingsmaterialen. Wie een echt duurzame keuken wil, kiest voor een duurzaam alternatief, zoals bijvoorbeeld bamboe.

4. Kranen

In de keuken wordt een kleine 10 procent van het drinkwater in huis opgemaakt. Dat is minder dan in de douche, op het toilet en met de wasmachine, maar alle beetjes helpen om het waterverbruik omlaag te krijgen. Het loont dus zeker de moeite om het keukenwaterverbruik eens onder de loep te nemen.

Door zuinig om te springen met water in de keuken kunt u toch al snel honderden liters water besparen en als er minder warm water gebruikt wordt scheelt dit bovendien ook nog eens energie. De huidige kraan is voorzien van moderne technieken die helpen water en energie te besparen. In de Kitchzen Productwijzer vind je een selectie duurzame kranen.

5. Accessoires

Keukenmeubelen en keukenapparatuur nemen het meest plaats in de keuken in. Maar daaromheen zijn er nog meer aandachtspunten voor een duurzame blik. Verlichting bijvoorbeeld. Op simpele lampen valt veel milieuvoordeel te halen. Spaarlampen en led-lampen vormen, zoals we ons inmiddels wel bewust zijn, de meest energiezuinige verlichting.

Behalve verlichting is er in de keuken nog het gereedschap; pannen, planken, kookaccessoires… Ook hiervan heeft Kitchzen een kleine selectie gemaakt.

Ook interessant