Verwarming & Sanitair

Op Batibouw 2016 krijgt u antwoord op alle energie-efficiëntie vragen

Volgens de meest recente berekeningen telt België 4,8 miljoen familiale woningen (appartementen inbegrepen) 1.6 miljoen (34%) worden verwarmd met stookolie. In 2014 werd zo’n 4.3 miljard liter stookolie verbruikt. Wie verwarmt met mazout heeft vooral een profiel van ‘zelfstandig beslisser’. Hij kan zeer vrij zelf beslissen over zijn leverancier, de gewenste hoeveelheid energie die hij in voorraad wil aankopen of het tijdstip van bestelling en levering bepalen. Deze autonomie kan hij nog versterken door zijn verwarmingssysteem te integreren met hernieuwbare energieën zoals thermische zonnecollectoren. Daarnaast zijn een aantal andere argumenten van belang bij de energiekeuze van een mazoutconsument: niet gebonden zijn aan een netwerk, de factor veiligheid, een transparante verbruikskost en een beperkte milieu-impact.

Een belangrijke evolutie op het vlak van milieu-impact en energie-efficiëntie is het in voege treden van de Europese Ecodesign-verordening. Sinds 26 september 2015 mogen verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht worden in de EU. Zo wil Europa – met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 – het rendement optrekken en het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Vele consument zitten echter met vragen. Welke producten van welke handelsmerken beantwoorden aan de Europese normen? En ben ik nu ook verplicht mijn oude toestel te vervangen? Op Batibouw 2016 toont Informazout haar gloednieuwe online modules, die het antwoord bieden op deze vragen.

U vindt Informazout op Batibouw 2016, van 25 februari tot en met 6 maart in Brussels Expo, Paleis 12 stand 307

Energielabels per handelsmerk

Op Batibouw 2016 krijgt u antwoord op alle energie-efficiëntie vragenSinds september 2015 zijn energiezuinige stookolieketels dus de norm. In de praktijk zijn dat de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen. Elk toestel wordt in een bepaalde klasse ingedeeld, en dit wordt gevisualiseerd door een label. Het label zal aangeven hoe efficiënt een nieuw verwarmingstoestel warmte kan produceren. Hoe efficiënter, hoe hoger het rendement en hoe lager het energieverbruik.

Maar welke producten van welke handelsmerken beantwoorden aan de nieuwe Europese normen? Op de gloednieuwe ‘energielabel-zoeker’ op de website van Informazout krijgt de consument een handig overzicht. Hij kan er opzoeken welke handelsmerken installaties met de beste energie-efficiëntie aanbieden. Voor alle duidelijkheid, het gaat telkens om het productlabel. Dat wil zeggen, het label voor het verwarmingstoestel, gebaseerd op het seizoensrendement en zonder extra accessoires. Per handelsmerk wordt een handig overzicht gemaakt, zodat men een breed aanbod dat aan de nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn voldoet kan ontdekken.

Naast het productlabel bestaat ook nog een Europees pakketlabel, dat toegekend kan worden voor combinaties van producten. Door combinaties van stookolie en hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonneboiler) kunnen immers nog sterkere resultaten worden gehaald.

Bestaande toestellen

Bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de nieuwe Europese verordeningen. Vervangen is geen verplichting maar blijft in bepaalde gevallen – vooral bij installaties van 20 à 25 jaar oud – de beste oplossing, ondanks een hogere basisinvestering. Een goede reden om alles bij het oude te laten? “Helemaal niet,” stelt Willem Voets, general manager van Informazout: “Er is een alternatief tussen vervangen en niets doen. Want ook bij bestaande installaties kan het verbruik worden geoptimaliseerd, hetgeen zowel voor het milieu als voor de portefeuille voordelen oplevert.”

Nieuwe webtool: bestaande installatie optimaliseren

Te weinig mensen nemen echter de tijd om hun installatie eens kritisch tegen het licht te houden. Om daar iets aan te verhelpen lanceerde Informazout begin oktober een nieuwe webtool: ‘optimaliseer je installatie

De module toont schematisch uit welke onderdelen een verwarmingsinstallatie bestaat, en hoe verouderde componenten voor behoorlijk wat energieverlies kunnen zorgen. Verwarmingstoestellen van 20 jaar en jonger zijn niet zo energie-efficiënt als de nieuwste generatie hoogrendementsketels, maar ze kunnen met enkele eenvoudige aanpassingen een stuk zuiniger gemaakt worden tegen een lagere kostprijs dan die van een volledig nieuwe installatie. Daardoor is de investering ook sneller terugverdiend.

Passende ingreep voor elke generatie toestellen

Wie in de module invult hoe oud zijn verwarmingsinstallatie is, krijgt meteen een pak handige tips. Bij elke generatie van installaties horen immers passende ingrepen. Bij een relatief recente verwarmingsinstallatie op mazout gaat dat bijvoorbeeld over het belang van onderhoud en correcte afregeling. Bij oudere installaties kan gedacht worden aan het verbeteren van de isolatie van de circulatieleidingen, aan de vervanging van de brander of aan de vervanging van een energieverslindende elektrische circulatiepomp door een nieuw energiezuinig model.

Voor verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 20 à 25 jaar raadt Informazout wel een volledige vervanging aan. Daarvoor is de ‘energielabel-zoeker’ de perfecte tool.

Combinatie met hernieuwbare energie binnen handbereik

Een verwarmingssysteem hoeft echter niet beperkt te blijven tot een hoogrendementsketel op stookolie alleen. Een mazoutinstallatie kan immers perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energieën, denk maar aan thermische zonnecollectoren. Zonne-energie kan immers gemakkelijk als alternatief voor de productie van sanitair warm water worden ingezet. Als er onvoldoende zonne-energie is en de voorraad sanitair warm water opraakt, dan zorgt een verwarmingsinstallatie met mazout snel voor de bijverwarming.

Overschakeling naar laagzwavelige mazout

Sinds 1 januari 2016 is bovendien nog een groene maatregel van kracht. Het zwavelgehalte van ‘mazout normaal’ daalde van 1000 naar 50 deeltjes per miljoen. De consument profiteert drie keer: hij vermindert zijn milieu-impact, krijgt een hoger rendement en heeft minder last van roetafzetting waardoor het onderhoud vlotter verloopt.

De overschakeling heeft geen hinder tot gevolg. Mazoutgebruikers mogen hun voorraad opgebruiken of mengen met laagzwavelige mazout. Eventueel moet de mazoutpomp opnieuw afgesteld worden.

Ook interessant