Isolatie

Dakisolatie in uw huurpand: grijp nu uw kans

Vanaf 1 januari 2015 is de dakisolatienorm van toepassing op alle zelfstandige woningen in het Vlaamse Gewest. Die norm geldt ook voor huurwoningen. Huurwoningen waarvan het dak onvoldoende of niet geïsoleerd is krijgen voorlopig een beperkt aantal strafpunten en een waarschuwing bij een onderzoek van de woningkwaliteit maar vanaf 2020 krijgt zo’n woning meteen 15 strafpunten en zal dus niet meer verhuurd kunnen worden. Tegelijkertijd stimuleert de Vlaamse Overheid nu het isoleren van daken in bepaalde huurwoningen met een extra hoge premie. Het is nu dus hét moment om actie te nemen.

Het sociaal dakisolatieproject

Eigenaars die een woning verhuren aan personen uit bepaalde doelgroepen of aan een bepaalde maximale geregistreerde huurprijs, krijgen van de Vlaamse overheid een extra hoge premie tot 23 EUR/m² als ze het dak van die woning laten isoleren. De verhuurder betaalt enkel een restbedrag waarvoor bovendien een belastingvermindering kan worden verkregen.

Om van die premie te genieten, begeleidt een projectpromotor het hele proces. Die promotor zorgt voor alles: afspraken met de huurder en de eigenaar, aanstellen van een vakbekwame aannemer, kwaliteitscontrole van offerte en uitvoering, vordering van de premie van de netbeheerder, etc. In veel gemeenten nemen Energiesnoeiers de rol op van projectpromotor.

In ruil voor de begeleiding en de extra hoge premie engageert de eigenaar zich om de huurprijs niet te verhogen als gevolg van de isolatiewerken en het huurcontract niet voortijdig op te zeggen.

Wie komt in aanmerking?

De speciale premie van maximum 23 euro per m² geïsoleerde oppervlakte is van toepassing voor woningen op de private huurmarkt als:
  • De geregistreerde huurprijs van de woning niet meer is dan € 450 (of € 500 in centrum- of grootsteden of vlabinvestgebied)
  • De huurprijs hoger is maar de huurder behoort tot 1 van onderstaande voorwaarden:
    • De woning wordt verhuurd via een sociaal verhuurkantoor, ocmw of lokaal bestuur
    • De huurder heeft een actieve budgetmeter voor elektriciteit of aardgas
    • De huurder heeft recht op de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas (beschermde afnemers)
    • De huurder behoort tot de doelgroep van de meest behoeftigen van de Vlaamse energielening
    • Er werd voor de huurder een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit ingediend bij de Lokale Adviescommissie

Meer weten?

Neem dan contact op met de projectpromotor in uw gemeente (actueel overzicht van projectpromotoren via www.energiesparen.be/socialedakisolatie) of met de energieconsulent in uw regio via energieconsulent@energiesnoeiers.net of bel gratis 0800 14 440.

Ook interessant