Isolatie

600.000 Vlaamse woningen hebben geen muurisolatie

Isoleren blijft de beste en eenvoudigste manier om de energiefactuur te drukken. Onder meer dankzij de nieuwe Vlaamse energiepremies blijft het isoleren van daken, muren en vloeren en het plaatsen van isolerend glas een heel rendabele investering. Die boodschap bracht Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche op een studiedag rond muurisolatie, georganiseerd door het Vlaams Energieagentschap (VEA). “Zo’n 600.000 Vlaamse woningen hebben geen muurisolatie. Dankzij de Vlaamse muurisolatie is de investering nochtans op minder dan vijf jaar terugverdiend. En daarna bespaar je elk jaar algauw enkele honderden euro’s op de verwarmingsfactuur.”

Nu de federale regering de fiscale voordelen voor tal van energiebesparende investeringen heeft afgeschaft, vragen vele gezinnen zich af of het nog wel loont om te isoleren, betere ramen te plaatsen of een zuinige verwarmingsketel te installeren. Voor Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche is het antwoord ondubbelzinnig ja. “Energie besparen is de makkelijkste en wellicht enige manier om de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen op korte termijn te verlichten”, zegt ze. “De eerste doelstelling van mijn beleid is dan ook hen te helpen hun woning zuiniger te maken.” Daarom is het Vlaamse premiestelsel sinds 1 januari grondig vereenvoudigd. Via de netbeheerders kunnen alle Vlamingen voortaan dezelfde premies aanvragen. Naast premies voor dakisolatie zijn er nu ook overal (hogere) premies voor vloer- en muurisolatie, terwijl ook de premie voor de vervanging van enkel glas is opgetrokken. Het succes van de dakisolatiepremie, waarvan er vorig jaar 60.000 werden toegekend, bewijst dat de premies werken. Aan dat tempo van 60.000 daken per jaar, zitten we trouwens op het spoor om tegen 2020 alle daken in Vlaanderen geïsoleerd te krijgen.

Wat met daken lukt, moet met muren ook lukken. Veel bestaande woningen in Vlaanderen kunnen nog een stuk zuiniger worden gemaakt door de spouwen in de buitenmuren te isoleren. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 10.000 muren na-geïsoleerd, terwijl er toch nog zo’n 600.000 Vlaamse woningen ongeïsoleerde muren hebben. Van den Bossche roept iedereen dan ook op z’n muren te isoleren en daarbij gebruik te maken van de Vlaamse premie voor muurisolatie. Sinds 1 januari bedraagt die in heel Vlaanderen 6 euro per vierkante meter. Om de voordelen van spouwmuurisolatie in de verf te zetten organiseerde het VEA vandaag een studiedag.

Van den Bossche juicht het initiatief toe, want de voordelen van isoleren kunnen niet genoeg benadrukt worden. “Eén voorbeeld. Wie met gas verwarmt en de spouwen in z’n buitenmuren isoleert, kan afhankelijk van de gasprijs jaarlijks tot 330 euro besparen”, zegt Van den Bossche. “Stel dat u een muur van 100 m² isoleert, dan kost u dat ongeveer 2.200 euro. Met een premie van 600 euro blijft er 1.600 euro over. Uitgaande van een besparing van 330 euro op de jaarfactuur, is de investering terugverdiend op 4 jaar en 10 maanden.”

Ook interessant