Verbouwen

Gerenoveerd Satellietgebouw Brussels Airport geopend

Op 17 mei 2011 openden Didier Reynders, Annemie Turtelboom en Stefaan De Clerck de kantoren van de Federale Gerechtelijke Politie, de Luchtvaartpolitie en de Douanediensten op Brussels Airport. De kantoren vonden onderdak in het gerenoveerde Satellietgebouw, ooit de meest moderne terminal van Zaventem.

De Satelliet

In de aanloop van de wereldtentoonstelling van 1958 werd de eerste steen van het luchthaven-complex in Zaventem gelegd. Aan het begin van de jaren ’70 werd de Satelliet gebouwd om de voorziene groei van het aantal passagiers te kunnen opvangen. Dit gebouw, voorzien om negen vliegtuigen te laten aanmeren, werd in gebruik genomen op 25 juni 1973 en vergrootte de capaciteit van de luchthaven van 6 miljoen tot 8 miljoen passagiers per jaar. De Satelliet was toen het modernste deel van de luchthaven: de 180 m lange gang die de Satelliet verbond met het hoofdgebouw was voorzien van rolpaden en voor het eerst werd gebruik gemaakt van automatische vluchtaankondigingen op schermen boven de gates. Door de uitbreiding van de luchthaven met de B-pier en A-pier, werd de Satelliet steeds minder gebruikt voor het parkeren of afhandelen van vliegtuigen.*

De laatste jaren biedt het gebouw op de verdiepingen onderdak aan de administratieve diensten van The Brussels Airport Company (BAC). Om een vlottere samenwerking tussen de FGP, Luchtvaartpolitie en de douanediensten in de hand te werken, werd er beslist deze diensten te centraliseren. Een geschikte plek – mits de nodige renovatiewerken - werd gevonden in het gelijkvloerse niveau van het Satellietgebouw.

De Regie der Gebouwen stond in voor de inrichtingswerken van de ruimtes die ter beschikking gesteld werden van de Federale gerechtelijke politie (FGP), terwijl BAC, de uitbater van de luchthaven, de inrichtingswerken voor de douanediensten en de Luchtvaartpolitie voor zijn rekening nam. Tegelijk bekostigde de Regie der Gebouwen ook de structurele inrichtingswerken van de ter beschikking gestelde ruimtes, voor een bedrag van € 1.281.390, een bedrag dat werd voorgefinancierd door BAC.

Lees verder op Architectura.be