Gereedschap

Vlot en precies: de 12 inch kap- en verstekzaag van Bosch

De kap- en verstekzaag GCM 12 GDL Professional van Bosch geeft de toon aan op het vlak van gebruiksgemak en precisie, dankzij een innovatief trekmechanisme: de zaag wordt niet met een slede, maar met een glijarm van robuust aluminium persgietwerk geleid. Deze is kogelgelagerd, onderhoudsvrij en zorgt voor een perfect zaagcomfort gedurende de hele levensduur van het toestel. Het wegvallen van de gebruikelijke trektechniek met rails zorgt er bovendien voor dat het toestel plaatsbesparend direct tegen de muur geplaatst kan worden.

Precisietoestel voor alle verbouwingswerkzaamheden

De GCM 12 GDL Professional is geschikt voor gangbare toepassingen, zoals het op maat zagen van hout-, kunststof- en aluminiumprofielen, het op maat zagen van vloerplanken, muur- en plafondpanelen en het aanpassen van bouwdelen op de bouwplaats. Er kunnen kap-, verstek- en groefsnedes mee uitgevoerd worden. De maximale zaagbreedte bedraagt 341 mm, de maximale zaaghoogte 104 mm, afhankelijk van de gekozen verstek- en hellingshoek. Door een als toebehoren verkrijgbare afstandshouder kan de zaaghoogte tot 110 mm verhoogd worden.



Functionele uitrusting voor een exact resultaat

De kap- en verstekzaag GCM 12 GDL Professional is met een krachtige motor van 2000 watt uitgerust. De geïntegreerde aanloopstroombegrenzing zorgt bovendien voor een zachte machinestart en beschermt de elektrische toevoer tegen overbelasting. Alle bedieningselementen zijn goed zichtbaar vooraan op het toestel aangebracht. Om de gebruiker perfect maatwerk te kunnen laten uitvoeren, wordt het zaagverloop via een dubbele lijnlaser weergegeven: de exacte zaaglijn ligt precies in het midden tussen twee geprojecteerde laserlijnen. Verder beschikt de kap- en verstekzaag over twee uittrekbare zijverlengingstukken voor de bewerking van langere werkstukken, een geoptimaliseerde afzuigaansluiting voor de efficiënte stofafzuiging en een geïntegreerde draaggreep voor het eenvoudiger transport. Wie met het toestel permanent mobiel wil zijn, heeft met het mobiele onderstel GTA 2500 W Professional de passende zaagtafel.

De kap- en verstekzaag GCM 12 GDL Professional is in de vakhandel verkrijgbaar voor de aanbevolen verkoopsprijs van 1.099,95 euro excl. BTW. Het trillings- en geluidsgedempte Bosch-zaagblad "Top Precision Best for Wood" onderscheidt zich door een bijzonder hoge zaagkwaliteit en -snelheid en is in de leveringsomvang inbegrepen.

Testverslag: Onberispelijk en fijn zagen

André Van Beirendonck is klusjesman en speelgoedmaker. Hij testte de Bosch GCM 12 GDL Professional en noemt deze kap- en verstekzaag “zeer gebruiksvriendelijk en multifunctioneel”.

André Van Beirendonck is klusjesman en specialiseert zich in huis-, tuin- en keukenkarweien. Daarnaast maakt hij ook speelgoed. Hij gebruikte de GCM 12 GDL Professional om laminaat, eiken balkjes, latwerk en vezelplaten af te korten, om plinten verstek te zagen (verticaal en horizontaal) en om brandhout te maken van dennen- en kersenhout.

Na een paar testweken, noemt André de instelling van de hoeken voor zowel verticaal als horizontaal zagen “handig en vlot” en haalt ook de verlenging van de tafel aan als een behulpzame eigenschap. Maar hij was het meest onder de indruk van de horizontale beweging van de zaag: “het is een geniaal systeem dat niet stroef zal worden”. Ook van de geringe trillingen van de zaagsnede was hij onder de indruk: “de zaagsnede, zelfs van een melamineplaat, is onberispelijk omdat je kan zagen zonder de minste trilling”. Ook het feit dat het zaagblad volgens André “ongelofelijk fijn snijdt” draagt bij tot een zeer precies eindresulaat.



Hoewel André in het algemeen zeer tevreden was over de prestaties van de GCM 12 GDL Professional, bespreekt hij in zijn testverslag ook een paar kleine minpunten. Zo is de laserlijn zeer handig, maar ook “snel bevuild bij het zagen van nat brandhout” en is de instelling van het verticale verstek “niet eenvoudig”. Hij geeft echter aan dat hij met een beetje oefening deze instelling “snel onder de knie zou moeten hebben”. Verder kan je met de horizontale beweging van de GCM 12 GDL geen blok van 100mm zagen, omdat de afzuigmond in de weg staat. André nuanceert: “deze kleine tekortkoming staat wel aangegeven in de handleiding”.

André gaf verder nog toe dat “de machine niet gemakkelijk mee te nemen is op verplaatsing door zijn afmetingen en gewicht”. Hij loste dit op door een metalen stoel te construeren waarop de machine kan rusten en aldus vlot verplaatsbaar is. André toonde de GCM 12 GDL ook aan een collega-vakman, een dakwerker, die op zijn beurt erg onder de indruk was van de horizontale zaagbeweging.

Concluderend stelt André dat de GCM 12 GDL “een zeer gebruiksvriendelijk en multifunctioneel toestel” is.

Ook interessant