Verbouwen

Ruim 7.000 bezoekers voor de Vlaamse Renovatiedag

Ruim 7.000 bezoekers voor de Vlaamse Renovatiedag
De 18de editie van de Vlaamse Renovatiedag afgelopen zondagnamiddag heeft meer dan 7.000 toekomstige verbouwers op de been gebracht. Verspreid over de 97 deelnemende renovatieprojecten was dit goed voor maar liefst 28.000 bezoeken. De bezoekerscijfers liggen in de lijn van vorige edities. Een mooie weerspiegeling van een groeiende renovatiemarkt in Vlaanderen. Om toekomstige verbouwers nog beter op weg te helpen organiseert de Vlaamse Renovatiedag nog drie infoavonden onder de noemer ‘Renoveren is Informeren’. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege bezocht een project in Leuven van de hand van Ir.-arch. Rob Mols en interieurarchitect Karlien Heremans (Studio K). Ze kondigde er aan dat ze het project ‘consulent waterbewust bouwen’ verlengt.

Wie verbouwplannen koestert, is afgelopen zondag massaal afgezakt naar één of meerdere projecten van de 18de editie van de Vlaamse Renovatiedag. Nieuwsgierige toekomstige verbouwers kregen er op de 97 gerealiseerde projecten de kans een gesprek aan te knopen met de architect en de bouwheer.

Deze laatsten deden gepassioneerd hun renovatieverhaal uit de doeken. Want een renovatie is meer dan een verzameling bouwmaterialen. De bezoekers kregen uit de eerste hand te horen hoe ideeën zijn omgezet naar de praktijk, welke technieken zijn toegepast en hoe de samenwerking met de bouwpartners verliep. In een open sfeer kon je ontdekken hoe uitgeleefde panden werden omgetoverd tot gebouwen met een ziel.

Ruim 7.000 bezoekers voor de Vlaamse Renovatiedag

Geïntegreerde aanpak van gefaseerd verbouwen

Opvallend voor deze editie is dat een doorsnee renovatieproject vandaag heel wat ambitieuzer is dan pakweg tien jaar geleden. Verder is te noteren dat bouwheren steeds vaker verbouwen op hun eigen financiële ritme. Een renovatie wordt dus opgedeeld in fases.
Hierbij is het belangrijk dat er van bij het begin van het traject een masterplan wordt opgesteld. In zo’n masterplan moet het einddoel vooropgezet worden en de timing moet goed doordacht zijn. Zo kunnen de verschillende fases technisch op elkaar afgestemd worden. Dat zorgt ervoor dat de verbouwing veel meer wordt dan de optelsom van wat onsamenhangende ingrepen. Een renovatie moet immers gebeuren op zo’n energetisch, kwalitatieve en kostenefficiënt mogelijke manier. Niemand zit graag voor zijn plezier jaren aanhoudend in het stof.

Extra: gratis infoavonden ’Renoveren is informeren’ op 15, 21 en 23 juni

In navolging van de Renovatiedag zijn er nog de infosessies ‘Renoveren is Informeren’. In chronologische volgorde wordt het hele verbouwproces er toegelicht, van de aankoop tot de oplevering van een woning. De sessies mikken op bezoekers van de Renovatiedag wiens honger naar informatie nog niet gestild is, of kandidaat-verbouwers die de Renovatiedag gemist hebben. De sessies vinden plaats op woensdag 15 juni te Leuven, op donderdag 21 juni mei in Antwerpen en op donderdag 23 juni in Gent.
Voor meer informatie en inschrijvingen: www.devlaamserenovatiedag.be/infosessies.

Minister Schauvliege verlengt NAV-project ‘Consulent waterbewust bouwen’

In de marge van de Vlaamse Renovatiedag kondigde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege aan dat ze, met de steun van de Vlaamse Overheid, het project ‘consulent waterbewust bouwen’ verlengt. Dit project helpt architecten bij het maken van doordachte keuzes voor waterrobuust bouwen en de waterhuishouding van een nieuwbouw of verbouwing. Alle architecten, ongeacht of ze aangesloten zijn bij een beroepsfederatie, kunnen beroep doen op deze dienstverlening. Aanspreekpunt voor het project is ir-arch. Julie Alboort. In de uitvoering wordt ze bijgestaan door een expertenteam, een stuurgroep, en kan ze beroep doen op de logistieke diensten van NAV.

Ruim 7.000 bezoekers voor de Vlaamse Renovatiedag

Ook interessant