Verbouwen

De werking van injectiegel nader toegelicht

De werking van injectiegel nader toegelicht
Injectiegel is een vrij recent concept voor de behandeling van optrekkend vocht, mogelijk gemaakt door de moderne gel-technologie. Het principe is heel eenvoudig en vergt geen gebruik van druksystemen, en evenmin overvloedig vloeistofgebruik onder de vorm van water, paraffine of solvent zoals white-spirit. Injectiegel bestaat uit een heel hoge concentratie van actieve stof onder de vorm van een emulsie die gebruik maakt van het al in de muur aanwezige water om zich door diffusie in de muur te verspreiden. De gel wordt drukloos aangebracht in een reeks boorgaten van 12 mm diameter, geboord in een mortellaag op een onderlinge afstand van 10 cm. Dit garandeert een constante en heel gelijkmatig verdeelde hoeveelheid actieve stof in de muur. De gel loopt niet weg via barsten of scheuren maar blijft in het boorgat. De gel wordt aangebracht in horizontaal geboorde gaten in de mortel, belangrijk want het is de mortel die het water transporteert in de muur en niet de steen! Dit garandeert tevens een perfect horizontale waterkerende laag in de muur, zoals een vochtscherm hoort te zijn.

Bovendien heeft een goede injectiegel het voordeel van een ingebouwde trage polymerisatie die een maximale diffusie van het product verzekert. De waterafstotende laag is pas gevormd +/- 3 weken na de injectie. Ook van groot belang bij een goede gel is de dampfase gedurende de eerste 12 uren na het injecteren: de uitdamping van silaan bezorgt belangrijke waterafstotende eigenschappen aan het omgevende materiaal, zelfs wanneer dit niet rechtsreeks met de gel in contact is geweest. Dit laat efficiënte behandeling toe van muren met puinvulling, holtes, scheuren en barsten, maar ook snelbouwsteen.

Kwalitatieve injectiegel is stabiel, wat betekent dat hij zeker niet mag schiften en op lange termijn homogeen en goed verwerkbaar moet blijven.

De combinatie van deze eigenschappen resulteert in een hoogkwalitatief product dat toepasbaar is op een hele rist materialen, van volle baksteen tot natuursteenmuren. Bovendien is emulsiegel op eenvoudige wijze aan te brengen met een speciaal handkitpistool, wat de kans op uitvoeringsfouten tot quasi nihil herleidt.

Voordelen van gel-injectie

Samengevat kunnen we stellen dat gel-injectie de behandeling van optrekkend vocht op revolutionaire wijze verandert. Het injecteren verloopt snel, eenvoudig en doeltreffend, met respect voor mens en milieu.

Vrijwel alle traditioneel metselwerk kan met een kwalitatieve gel behandeld worden. Met sommige gels kan zelfs cellenbeton worden aangepakt.
Opm: Gipsblokken kunnen niet worden gehydrofobeerd met injectieproducten op basis van prepolymeren van siliconen, dus ook niet met injectiegel.

Welk product kiezen?
Kies steeds voor een hoogkwalitatieve gel met veel referenties. Let daarbij ook op de aangeboden SERVICE EN SUPPORT
  • De ervaring van de fabrikant en verdeler is van groot belang, met als een der belangrijkste pijlers de know-how in bouwpathologie en constructieleer zodat zij U kunnen bijstaan en adviseren als technisch specialist.
  • Klantensupport met expertise en labo voor vocht- en zoutanalyse van boormonsters volgens de önorm B3355 : de enige methode die een correcte diagnose en ondubbelzinnige controle van de werking van injectieproducten toelaat.

Lees ook:

Ook interessant