Vloerbekleding

Invloed luchtvochtigheid op een houten vloer

Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte, bijvoorbeeld als massief houten vloer. Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvochtigheidspercentage. Onder invloed van vocht wijzigt het volume van het hout zich enigszins, oftewel het hout werkt. Hout werkt weinig als het luchtvochtigheidspercentage in de ruimte redelijk gelijk blijft.

Vochtige en droge seizoenen

De luchtvochtigheid wisselt met de jaargetijden. De lente en de herfst staan bekend als de meest vochtige seizoenen, ook voor het binnenklimaat. Het luchtvochtigheidspercentage kan dan tot zelfs boven de 75% stijgen. De winter is, door het vele stoken, juist de meest droge periode waarin de luchtvochtigheid kan dalen tot onder de 40%. Voor uw houten vloer is een constante luchtvochtigheid van 55% ideaal met een marge van maximaal 15% zowel naar boven als naar onder.

Hygrometer

Om te luchtvochtigheid te meten, gebruikt u een geijkte hygrometer. Deze dient u op te hangen op ooghoogte, aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Wanneer het luchtvochtpercentage in het ‘stookseizoen’ te laag wordt kan een luchtbevochtiger een afdoende oplossing bieden. In de vochtige periode(n) van het jaar kunt u gebruik maken van een luchtontvochtiger. Op die manier kunt u een gezond klimaat in stand houden voor uw massief houten vloer.

Ook interessant