Verbouwen

Succesvolle Renovatiedag met heel veel vragen

Succesvolle Renovatiedag met heel veel vragen
De dertiende editie van de Vlaamse Renovatiedag bracht afgelopen weekend opnieuw duizenden enthousiaste aspirant-verbouwers op de been. In de bijna 100 te bezoeken woningen dienden zich alles samen ruim 6.000 bezoekers aan, goed voor meer dan 24.000 bezoeken. Het gros van hun vragen aan de architecten en eigenaars had betrekking op het thema energiezuinig renoveren.

Een bestaand pand kopen en renoveren blijft goedkoper dan een nieuwe woning bouwen, onder andere dankzij de hoge bouwgrondprijzen en het verlaagde btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan vijf jaar. Vooral voor jongere koppels en gezinnen is dit dan ook het aangewezen pad om een eigen stek te verwerven.

De bezoekers toonden zich opgetogen over het gevarieerde aanbod aan te bezichtigen woningen, de hartelijke ontvangst en de mogelijkheid om al hun vragen voor te leggen aan professionelen (de architecten) en ervaringsdeskundigen (de eigenaars).

Uit die vragen blijkt dat kandidaat-verbouwers naar de toekomst kijken. De hoge energieprijzen indachtig informeren ze zich bij de architect over de mogelijkheden om energiezuinig te verbouwen. Dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en nieuw schrijnwerk staan bovenaan hun verlanglijstje. De aanwezige architecten wezen steevast op het belang van een goede luchtdichtheid en van een energie-efficiënte verwarmingsinstallatie.



Daarnaast verloren de bezoekers het belang van een prettige woonomgeving niet uit het oog. Tijdens de rondleidingen stelden ze duizend-en-een vragen over het materiaalgebruik en over de architecturale ingrepen. Daar draait dan ook alles om op de Renovatiedag: inspiratie & informatie. Op het concept zit duidelijk nog geen spoortje sleet, want zowel het aantal te bezichtigen woningen als het aantal bezoekers lagen hoger dan vorig jaar.

De Vlaamse Renovatiedag is een initiatief van NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, en van het tijdschrift Ik Ga Bouwen & Renoveren.

Ook interessant