Zwembaden en (zwem)vijvers

Hoe kun je je zwembad energiezuinig verwarmen?

Droom je van je eigen zwembad? Weet dan dat een zwembad je niet alleen uren waterpret oplevert, maar helaas ook een verhoogde energiefactuur. Zeker als je een verwarmd zwembad hebt, loopt je energieverbruik algauw flink op. Toch kun je door enkele tips in acht te nemen je zwembad energiezuinig verwarmen.

De verschillende soorten zwembadverwarming

Je zwembad verwarmen doe je natuurlijk om er elk jaar zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen, elk met hun eigen verbruik en ecologische voetafdruk.

1. Warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en geeft die af aan het zwembadwater. Op die manier kun je het water vlot tot 28 °C opwarmen. Zo’n warmtepomp is vrij duur, maar verdient zichzelf snel terug.

2. Warmtewisselaar
Een warmtewisselaar sluit je aan op een bestaand circuit voor centrale verwarming, tenzij je voor een goedkopere elektrische uitvoering kiest. De versie die je aansluit op een cv-circuit is wel veel energiezuiniger.

3. Zonnecollectoren
Kiezen voor een zonnesysteem met collectoren op je dak of een andere zonnige plaats is duurzaam, veilig en goed voor het milieu. Je verwarmt er je zwembad volledig gratis mee. De enige grote nadelen zijn de dure aankoopprijs en de installatie.

4. Hout- of gaskachel
Heb je een klein zwembad dat je maar sporadisch gebruikt? Dan is een kacheltje (heater) op hout of gas ook een optie. Je moet dan wel de handen uit de mouwen willen steken, want het hout moet je natuurlijk manueel aanvoeren.

Enkele nuttige tips

Uiteraard is de keuze van je verwarmingssysteem cruciaal om je ecologische voetafdruk binnen de perken te houden. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden om je zwembad zo energiezuinig mogelijk te maken:
  • Overdrijf niet met de grootte van je zwembad. Hoe langer, breder en dieper, hoe meer energie je nodig hebt om het te verwarmen.
  • Gebruik een rolluiksysteem om je zwembad af te dekken. Zo blijft het water langer warm.
  • Het water hoeft heus geen 28 °C te zijn. Met enkele graden minder is het evengoed aangenaam zwemmen.
  • Gebruik (en verwarm) je zwembad niet tot diep in de herfst.

Ook interessant