Tuin

Tuin van Piet Oudolf in Serpentine-paviljoen

De Londense Serpentine Gallery heeft het ontwerp voor haar zomerpaviljoen van dit jaar gepresenteerd. Het door de Zwitserse toparchitect Peter Zumthor ontworpen bouwwerk bevat een binnentuin van de hand van de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. De tuin moet de bezoeker een ‘intense en memorabele ervaring’ bieden.

Zumthor omschrijft het paviljoen, dat op het landgoed bij de galerie zal verrijzen, als een hortus conclusus, een ‘tuin binnen een tuin’. Het gebouw vormt de overgang van de buitenwereld naar de binnentuin, die met zijn spel van flora, licht en schaduw een contemplatieve omgeving biedt.

De tuin vormt in de woorden van Zumthor ‘een plek die is onttrokken aan het lawaai, verkeer en de stank van Londen’ en een ‘interieurruimte waar de bezoeker kan zitten, lopen en de bloemen observeren’. “Deze ervaring zal intens en memorabel zijn, vol van herinnering en tijd”, zegt de architect.

Het paviljoen bestaat uit een houten constructie, met een gemengd zwarte/zandkleurige deklaag. De bezoeker kan het bouwwerk via verspreid geplaatste deuren betreden, waarna verschillende paden richting de tuin leiden. Rondom deze binnenplaats bevindt zich een overdekte gang met uitzicht op de tuin.

Lees verder op Architectenweb.nl