Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Kop van Zuid - Rotterdam

Achteraf is alles eenvoudig. Want het idee om de oude, verlaten en verwaarloosde haventerreinen aan de zuidkant van de stad tot een nieuw deel van het centrum van Rotterdam te maken, lijkt nu vanzelfsprekend. Wie wil er nu niet wonen of werken aan het water in een mooie wijk in het hart van Rotterdam. Maar zo'n anderhalve eeuw geleden bestond Rotterdam-Zuid niet eens.

In 2010 wonen op de Kop van Zuid meer dan 15.000 mensen, werken er ook nog eens zo'n 18.000 en komen er iedere dag honderden bezoekers en toeristen. Uit deze cijfers blijkt dat de Kop van Zuid gebaseerd is op een goed doortimmerd stedenbouwkundig plan waarin een juiste balans is gevonden tussen wonen, werken, winkelen en ontspannen in een waterrijke omgeving.

Medio 2001 is al een groot deel van de te bouwen woningen opgeleverd op de Landtong, in het Entrepotgebied, langs de Vuurplaat en in Stadstuinen. Het aanbod in woningtypes is uitermate gevarieerd, evenals de prijsklassen voor zowel de huur- als de koopwoningen. Momenteel krijgen de woonlocaties op de Zuidkade, Wilhelminapier en Parkstad alle aandacht. De grote belangstelling geeft aan dat de Kop van Zuid een aantrekkelijke plek is om te wonen. Daarnaast vormt het gebied vanwege de strategische ligging, aan de rivier, pal tegenover het huidige stadscentrum, ook een perfecte locatie voor het bedrijfsleven. Door de gunstige locatie-aspecten wordt de Kop van Zuid in de Vierde Nota Extra (Vinex) over ruimtelijke ordening in Nederland dan ook met recht een sleutelproject genoemd.

De essentie van het plan Kop van Zuid is het scheppen van een ongedeelde stad met het centrum op beide oevers van de rivier de Maas. De Erasmusbrug verbindt vanaf de zomer van 1996 beide stadsdelen. De Nieuwe Maas is daarmee niet langer de natuurlijke scheiding tussen noord en zuid, maar het bindende element van een stad aan beide zijden van de rivier.

Kop van Zuid, het gebied rond de Binnenhaven, Spoorweghaven, Entrepothaven en Rijnhaven, is een markant Rotterdams gebied. Een gebied met een rijk verleden waar onder meer het voormalig directiekantoor, werkplaats en vertrekterminal van de Holland Amerika Lijn (HAL), de oude vemen Pakhuismeesteren en Leidsche Veem op de Wilhelminapier en het Entrepotgebouw 'de Vijf Werelddelen' aan de Entrepothaven, aan herinneren. Hier is ruim 100 jaar geleden de havenexpansie van Rotterdam begonnen toen het stadsbestuur besloot, op initiatief van gemeenteraadslid en zakenman Lodewijk Pincoffs, de havenactiviteiten van de Noordoever uit te breiden naar de Zuidoever. Met de komst van het Entrepotgebouw, toentertijd het modernste vrije opslaggebouw van Europa, nam het transitoverkeer, met name naar Duitsland, een vlucht. De havenactiviteiten verplaatsten zich door schaalvergroting naar het westen. Hierdoor nam de bedrijvigheid in de oude havens af. Het havengebied verouderde en verpauperde.

De ontwikkeling van de Kop van Zuid, gebaseerd op een goed doortimmerd stedenbouwkundig plan, zorgt voor revitalisering van de verlaten haventerreinen en versterkt de relatie tussen de omliggende wijken. Sfeerbepalende elementen, zoals de historische kades, kranen en pakhuizen, zijn zoveel mogelijk in tact gehouden. Het authentieke karakter blijft bewaard en gecombineerd met eigentijds wonen, werken en uitgaan. Een levendig en sfeervol gebied met veel aandacht voor voorzieningen op het gebied van sport, onderwijs, cultuur, kinderopvang, winkels en horeca.

Het project Kop van Zuid wordt in fases uitgevoerd. De ontwikkeling van de Kop van Zuid kan door iedereen gevolgd worden. In het Informatiecentrum Kop van Zuid kunt u terecht voor het allerlaatste nieuws. Maar u treft hier ook alle achtergrondinformatie aan. Wie zin en tijd heeft kan een wandeling of een fietstocht over de Kop van Zuid maken. De routes zijn gratis verkrijgbaar in het Informatiecentrum. Dan kunt u met eigen ogen zien dat er al volop gewoond, gewerkt en geleefd wordt. Hotel New York en Cafť Rotterdam op de Wilhelminapier bijvoorbeeld zijn niet meer weg te denken. In Rotterdam kan het, in Rotterdam lukt het.

Voor meer informatie, bezoek de officiŽle website.

 

Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
De Renovatiedag
Dossier Batibouw 2020
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
(NS) © 2002 - 2019 Shift Networks bvba