Second Home

7 tips om te investeren in vastgoed

7 tips om te investeren in vastgoed
Je spaargeld investeren in een vakantiewoning is een verstandige beslissing. Het brengt meer op dan een spaarboekje, al blijft het een grote sprong. We verzamelden 7 tips voor wie eraan denkt een tweede woning te kopen. Droomt u ook van een tweede verblijf in Spanje, een charmante chalet in de Oostenrijkse bergen of een appartement aan de Belgische kust? Dan bent u bij Second Home Expo aan het goede adres. Verderop in dit artikel vindt u een link om gratis toegangstickets te krijgen voor de eerstkomende editie van de beurs.

Investering op lange termijn

Bekijk je aankoop als een investering op lange termijn. Vastgoed koop je niet om het een week later alweer te verkopen. Doorgaans stijgt de waarde van onroerend goed met de tijd. Het is dus zaak om je pand op termijn opnieuw te verkopen op het juiste moment.

Vertrek van een plan

Elke vastgoedinvestering start met een helder financieel en organisatorisch plan. Laat je indien nodig bijstaan door een expert. Kleine details maken een groot verschil, bv. een appartementsgebouw waar eigenaars wonen wordt doorgaans beter onderhouden dan een pand met enkel huurders.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Denk niet enkel aan rendement

Het is belangrijk om rendement te halen uit je investering, daar gaan we niet flauw over doen. Maar fixeer je er niet op want er zijn nog andere factoren die meetellen. Een tweede woning is bijvoorbeeld aangenaam om zelf op vakantie te gaan. Denk daarom goed na over de locatie. Die moet niet alleen in de smaak vallen bij het type huurders dat je wilt bereiken. Je moet er ook graag zelf naartoe gaan.

Stel een degelijk huurcontract op

Op het internet vind je heel wat huurcontracten. Helaas zijn ze niet altijd juridisch correct en/of afgestemd op de specifieke eisen van je pand. Je doet dus beter een beroep op een expert om een huurcontract op te stellen. Hou er rekening mee dat er heel wat komt kijken bij het verhuren van een vakantiewoning: zoeken van huurders, herstellingswerken, administratie… ‘Verhuren’ is echt een werkwoord!

Focus op duurzaamheid en kwaliteit

Het E-peil, dat weergeeft hoe energiezuinig een pand is, wordt steeds belangrijker. Verwacht wordt dat de normen de komende jaren nog strenger zullen worden. Ook kwaliteit is een doorslaggevende factor. Een woning gebouwd met kwaliteitsmaterialen doet het beter op de vastgoedmarkt.

Begin bescheiden

Het is aan te raden om voorzichtig te beginnen bij een segment van de markt dat je goed begrijpt, bv. personen uit dezelfde leeftijdscategorie of bevolkingsklasse. Het is beter om vastgoed te kopen met een kleinere oppervlakte, bv. 3 kleinere appartementen, dan 1 villa in een residentiële wijk. Dit levert je meer rendement op én de spreiding beschermt je tegen mogelijke risico’s.

Ga een hypothecaire lening aan

De rentevoeten staan historisch laag, waardoor het interessant is om een hypothecaire lening af te sluiten. Voor jou als investeerder betekent het dat je minder interesten moet betalen, wat gunstig is voor je rendement. Het is sowieso niet aangewezen om ál je geld in vastgoed te steken. Je bewaart beter een appeltje voor de dorst.

Ook interessant