Second Home

Een huis kopen in het buitenland: wat met de belastingen?

Een vakantiehuisje in de Provence, een appartement aan de Costa Brava, een tweede verblijf in Turkije … Wie droomt er niet van? Maar behalve de aankoopprijs gaat een huis kopen in het buitenland ook gepaard met belastingen, of je de woning nu verhuurt of niet. Vastbesloten om je droom waar te maken? Deze bijkomende kosten moet je zeker in het achterhoofd houden.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Onroerende voorheffing: ook in het buitenland

Voor de fiscus verschilt een huis kopen in het buitenland niet zoveel van een huis kopen in België. Je betaalt dus net zo goed onroerende voorheffing. Omdat het om een tweede woning gaat, geniet je ook geen recht op klein beschrijf – hoe bescheiden je huisje of appartement ook mag zijn. Uiteraard zijn er in het buitenland ook nog eens lokale belastingen van toepassing. Informeer je dus goed voor je ergens voor tekent.

Belastingen op huurinkomsten

Bovendien ben je verplicht om eventuele huurinkomsten jaarlijks aan te geven aan de Belgische fiscus. Verhuur je je woning niet? Dan moet je nog altijd de bruto huurwaarde (de gemiddelde jaarlijkse huur die je zou kunnen innen) aangeven. Ook is er zoiets als progressievoorbehoud, wat inhoudt dat je mogelijk in een hogere belastingschijf terechtkomt.

Dubbel belastingverdrag

Als er tussen België en het land waar je je tweede woning hebt gekocht een dubbel belastingverdrag heerst, worden je huurinkomsten niet in België belast. Is er geen sprake van zo’n verdrag, dan betaal je belastingen in beide landen. Let wel, je hoeft niet dubbel te betalen: in beide landen betaal je de helft.

Zorgeloos rentenieren in het buitenland

Je merkt het: een tweede huis kopen in het buitenland doe je niet zonder de fiscus een graantje te laten meepikken. Maar ondanks de extra belastingen loont het zeker om een huis in het buitenland te kopen, al was het maar omdat er op zorgeloos rentenieren onder de zon eigenlijk geen prijs staat. Bovendien kun je als verhuurder rekenen op een mooi rendement van gemiddeld 3 à 4 procent per jaar.

Sta je te popelen om je koffers te pakken? Bekijk snel welke huizen in het buitenland bij jou in de smaak vallen en ontdek alvast de nodige tips & tricks om een slimme aankoop te doen!

Ook interessant