Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Aandachtspunten bij voorlopige en definitieve oplevering  

Aandachtspunten bij voorlopige en definitieve oplevering
De oplevering van je huis is het moment dat de bouw officieel afgesloten wordt. Bij een nieuwbouwproject verwacht je dat alles van top tot teen in orde is, maar in werkelijkheid vallen er toch soms nog gebreken te ontdekken. Dus ook tijdens een opleveringskeuring van nieuwbouw is het belangrijk om te controleren of alles okť is. Als je nieuwbouwproject onder de Wet Breyne valt, is het verplicht om de oplevering in twee fases te laten verlopen: eerst voorlopig en een jaar later definitief. Hierop moet je letten:

Voorlopige opleveringskeuring nieuwbouw

Tijdens de voorlopige oplevering zijn de aannemer, de architect en de bouwheer samen met jou aanwezig om na te gaan of alle werken volgens plan zijn uitgevoerd. Vervolgens wordt er genoteerd wat er nog afgewerkt of gecorrigeerd moet worden. De aannemer heeft minstens een jaar de tijd om alle herstellingswerken uit te voeren. Dat is de zogenaamde waarborgtermijn. Enkele tips:
  • Wees nauwkeurig! Alles wat je niet hebt laten noteren kun je later niet meer op de aannemer verhalen.
  • Vermeld een termijn waarbinnen de aannemer de vermelde punten moet uitvoeren.
  • Het is aan te raden om je te laten bijstaan door een expert.
  • Ga niet zomaar in je huis wonen voordat de oplevering heeft plaatsgevonden. Dat wordt namelijk gezien als een stilzwijgende aanvaarding van de werken.

Definitieve opleveringskeuring nieuwbouw

Minstens een jaar na de voorlopige oplevering vindt de definitieve oplevering plaats. Zo heeft je nieuwe huis namelijk alle seizoenen eens kunnen meemaken. Zijn de herstellingswerken nog niet allemaal uitgevoerd? Dan weiger je de oplevering het best. Als alles wel in orde is, laat je een Ďproces-verbaal van definitieve opleveringí opmaken. Let op:
  • Zorg dat de aannemer geen stilzwijgende oplevering kan inroepen omdat je zonder voorbehoud de totale prijs betaalt, de woning betrekt of de sleutels in ontvangst neemt.
  • Lopen de werkzaamheden erg uit, waardoor je gedwongen wordt je huis toch vůůr de oplevering te betrekken? Maak dan aangetekend voorbehoud waarmee je aangeeft dat je verhuizing niet betekent dat je de werken aanvaardt.
  • Aanvaard ook geen clausules in je contract die zeggen dat de oplevering automatisch aanvaard wordt na het verstrijken van ťťn jaar.
  • Het is verstandig om een advocaat in te schakelen als je de oplevering weigert. Het conflict gaat dan namelijk de juridische kant op.
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwbouwtips

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba