Nieuwbouw

Aarschot wil haar winkelcentrum nieuw leven inblazen

Aarschot wil haar winkelcentrum nieuw leven inblazen
De stad Aarschot wil haar winkelcentrum nieuw leven inblazen. De pas afgeleverde vergunning voor de bouw van tien nieuwbouwappartementen én een grote commerciële ruimte in de Martelarenstraat zal hiertoe bijdragen. Dit op de plek waar vroeger de bekende bruidswinkel Haute Couture Harry stond. Op die manier willen vastgoedontwikkelaar Kolmont en architectenbureau A2O hun steentje bijdragen aan de opwaardering van de Martelarenstraat.

De bekende Aarschotse bruidswinkel Haute Couture Harry in de Martelarenstraat zal binnenkort plaatsmaken voor tien nieuwbouwappartementen en een 430 m2 grote commerciële ruimte. De vergunning hiervoor werd begin deze week goedgekeurd. Wat de precieze invulling van de ruimte zal zijn, moet nog worden bepaald. Zeker is wel dat het nieuwe complex van de Hasseltse projectontwikkelaar Kolmont - die ook het bedrijventerrein Witte Molen in Aarschot ontwikkelt - uit vier verdiepingen met vijf éénkamer- en vijf tweekamerappartementen zal bestaan.

Opwaardering Martelarenstraat

Burgemeester André Peeters: “We zijn verheugd door de komst van de nieuwe appartementen en handelsruimte in de Martelarenstraat en hopen dat dit ons winkelcentrum een nieuwe impuls zal geven. Het is geen geheim dat de winkelstraat moeilijk nieuwe handelszaken kon aantrekken. Dit project moet de Martelarenstraat weer op de kaart zetten, zowel bij de handelaars als onze inwoners.”

Het stadsbestuur is alleszins hoopvol aangezien de leegstand in het stadscentrum dit jaar gedaald is naar 70 leegstaande panden, ten opzichte van 75 leegstaande panden in 2016. Dat blijkt uit de cijfers van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Recent leverde de stad nog een stedenbouwkundige vergunning af voor de verbouwing van het voormalige handelspand van Torfs. Momenteel loopt er ook een stedenbouwkundige aanvraag voor de verbouwing van het pand waarin de Kroonslager en het Pannenkoekenhuisje gevestigd waren. Ook voor deze handelspanden wordt een nieuwe invulling gezocht. Daarnaast is de vergunning voor de ontwikkeling van de Geenssite, de site van De Torens, in aanvraag. Met 249 woongelegenheden, 4.995 m2 commerciële ruimte en 497 ondergrondse parkeerplaatsen zal project De Torens de ruime omgeving van de Bonewijk nieuw leven inblazen.

Schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga: “Eén van de redenen voor leegstand is de concurrentie van winkelketens van buiten de stad. Handelaars verwachten van een stadsbestuur dat ze mee acties op poten zetten rond beeldkwaliteit en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. Private investeringen zijn echter evenzeer nodig. Dat is net wat zich aankondigt voor de Martelarenstraat. De opwaardering van deze winkelstraat moet onze lokale economie een boost geven, naast een reeks van andere maatregelen die we reeds namen.”

Het stadsbestuur is alleszins hoopvol aangezien de leegstand in het stadscentrum dit jaar gedaald is naar 70 leegstaande panden, ten opzichte van 75 leegstaande panden in 2016. Dat blijkt uit de cijfers van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Iconisch pand

Haute Couture Harry was één van de laatste winkels voor bruidskledij in Vlaams-Brabant. De iconische bruidswinkel verwierf sinds de jaren ‘60 naam en faam, mede dankzij de extravagante uitbater Harry Heylen. Zijn excentrieke stijl trok hij door in de enorme etalage boordevol paspoppen. Na zijn overlijden in 2015 sloot de zaak de deuren.

Dat het pand een icoon was in de Martelarenstraat, blijkt uit het feit dat de gevel in het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) als waardevol is opgenomen. Ook in het nieuwe complex zal projectontwikkelaar Kolmont de iconische gevel behouden.

“Het nieuwbouwcomplex krijgt een gemeenschappelijke binnenplaats, zodat de bewoners van het project elkaar kunnen ontmoeten. Door de ideale ligging zijn ook het stadspark en de Grote Markt niet veraf. Om de stad te ontlasten van bijkomende parkeerdruk, zullen we extra parkeerplaatsen voorzien”, bevestigt Jeroen Van Neck, projectontwikkelaar Kolmont.

De werken aan het nieuwbouwcomplex starten in het voorjaar van 2018. Tegen eind 2019 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in de appartementen.

Ook interessant