Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Peeters wil loonlasten verlagen voor bouwsector  

Peeters wil loonlasten verlagen voor bouwsector
Foto: CD&V - Kris Peeters
Vice-eerste minister en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters zet zijn schouders onder de al lang gevraagde lastenverlaging in de bouw. Om nog concurrentieel te zijn met de buitenlandse bedrijven die de spelregels volgen, is een lastenverlaging nodig van 6 euro per uur. De tewerkstelling in de bouwsector staat op zijn laagste peil ooit. Vandaag stellen de Belgische bouwbedrijven een goede 149.000 arbeiders tewerk. Drie jaar geleden waren dat er nog 165.000. Vijf jaar geleden 174.000.

Als de overheid nog Belgische bouwbedrijven wil die overtuigd zijn van en geloven in de eigen tewerkstelling (lees: eigen werknemers in dienst hebben die onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid, ongeacht hun nationaliteit), is het moment aangebroken om hen hierin te steunen. Zonder de levensnoodzakelijke lastenverlaging zullen ook zij die vandaag nog echt willen gaan voor eigen werknemers, geneigd zijn, zelfs verplicht worden, om over te schakelen op buitenlandse tewerkstelling via detachering.

Dankzij eigen tewerkstelling blijven meerwaarde en financiële middelen in België behouden. Dit komt zowel de sociale zekerheid als de Belgische economie en eigen financiën ten goede. Gedetacheerde werknemers en hun werkgevers draineren de inkomsten die zij in België verdienen naar het buitenland. Dergelijke cashdrain is op lange termijn onhoudbaar en ondermijnt volledig onze sociale zekerheid.

Bouwunie is al jaren vragende partij om de lasten op arbeid in de bouw te verlagen met 6 euro per uur. Het is van belang te weten dat deze lastenverlaging niet gevraagd wordt om de strijd aan te gaan tegen frauderende bedrijven of buitenlandse bedrijven die zich bezondigen aan sociale dumping. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig en heeft de overheid samen met de bouwsector het PEC (Plan Eerlijke Concurrentie) afgesloten.

Bouwunie hoopt tot slot dat vice-eerste minister Peeters, samen met de premier, zal slagen in zijn opzet en zijn coalitiepartners in de regering kan overtuigen van de noodzaak tot het behoud van de binnenlandse tewerkstelling en de vrijwaring van onze sociale zekerheid.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
18 mei 2017
Bron: Bouwunie
Nieuwsarchief:   

Meer bouwnieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba