Nieuwbouw

82.000 bezoekers ontdekt innovatieve bouw tijdens 11de Open Wervendag

82.000 bezoekers ontdekt innovatieve bouw tijdens 11de Open Wervendag
Gisteren organiseerde de Confederatie Bouw haar 11de editie van Open Wervendag. 172 Werven openden hun hekken voor het grote publiek en toonden heel concreet het vakmanschap en de innovatie van een sector die razendsnel evolueert. De bouw profileert zich hiermee andermaal als een aantrekkelijke en toekomstgerichte werkgever.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Open Wervendag is uitgegroeid tot het visitekaartje van de bouw. Maar liefst 82.000 mensen zagen vandaag de bouw op de meest realistische manier. Pas dan beseffen ze dat onze bouwbedrijven hun dagelijkse leven enorm beïnvloeden en vooral aangenamer maken. Wij zijn bijzonder fier dat wij vandaag deze vele mooie en uitdagende projecten aan het grote publieke kunnen tonen.”

Ook dit jaar waren de werven opnieuw stuk voor stuk voorbeeldprojecten. Bezoekers bezochten hightech ziekenhuisinfrastructuur, bewonderden een afrittencomplex vanuit de hoogte, voeren over een stuwsluis of ontdekten de toekomstige energiebevoorrading. Ze leerden ook heel wat innovatieve technologieën kennen, zoals betonkernactivering, geothermie (aardwarmte) of top-down graven (van boven naar beneden).

Open wervendag in cijfers

De 11de editie van Open Wervendag klopte af op 82.000 bezoekers en doet daarmee nog beter dan vorig jaar (78.000). Alle werven zijn uniek, maar deze lokten de meeste bezoekers: AZ Sint-Maarten (8.000, Mechelen), Provinciehuis (5.000, Antwerpen), Turnova (4.500, Turnhout), Windturbinepark Haveneiland (3.500, Antwerpen), Tunnel R41 (3.500, Aalst), Stadskantoor (3.000, Hasselt), Stuwsluis (2.500, Harelbeke), Hefvaartuig Goliath (2.500, Oostende), Stevin (2.500, Zeebrugge), Campus H (2.500, Hasselt), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (2.000, Antwerpen), Quartier Bleu (2.000, Hasselt).

In Wallonië waren de toppers: MontLégia (4.500, Luik), de zwembaden in Nivelles (2.000) en Eupen (2.200), en de kerk van Ciney (2.000).

Trends

De werven toonden ook heel goed de evoluties en trends binnen de maatschappij. Denk daarbij aan energiezuinig en duurzaam bouwen en wonen. Een trend die al langer in opmars is en in de toekomst alleen maar zal verder evolueren. Gebouwen wekken vandaag al zelf energie op. We zullen ook anders gaan wonen: samenwonen of cohousen treedt uit haar niche en een mix van generaties herontdekt de stad, bij voorkeur via verdichting of hoogbouw. In die context zullen moderne zorg- en verzorgingsinstellingen bovendien een prominente plaats krijgen.

Ook blijven we investeren in enerzijds grote infrastructuurwerken die onze verschillende vormen van mobiliteit moeten bevorderen, en anderzijds in iconische openbare gebouwen die voor verschillende functies zullen kunnen gebruikt worden.

Job met toekomst

Om al die evoluties mee te ondersteunen, is de sector dan ook steeds op zoek naar aanstormend talent en nieuwe profielen. Robert de Mûelenaere : “De bouw evolueert en dus ook de profielen. Jaarlijks schrijven onze bedrijven 20.000 vacatures uit. Daarbij zoeken we niet alleen spierkracht, maar ook kennis, passie en durf. Een job in de bouw staat meer dan ooit garant voor een mooie toekomst.”

Er is vooral nood aan hoger en technisch opgeleide profielen die inspelen op de digitalisering en automatisering. Naast ervaren vakspecialisten, zoekt de sector ook bedienden en kaderleden voor de nieuwe beroepen van de toekomst. Denk daarbij aan BIM-modelleurs, BIM- LEAN- en change managers, ICT-specialisten, project- en werfleiders, financial controllers of business developer.

Link: www.openwervendag.be

Ook interessant