Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Guardian-glas zorgt voor superieure thermische isolatie en zonwering

Guardian-glas zorgt voor superieure thermische isolatie en zonwering
Guardian Glass in Europa, een toonaangevend fabrikant van architecturaal glas met hoge prestaties en een belangrijk leverancier voor de bouwindustrie, heeft de superieure prestaties van zijn vensterglasproducten aangetoond bij een ambitieus berghutproject in Slovenië. Het project was een intitiatief van OFIS Architects in Ljubljana, Slovenië, om de impact van extreme weersomstandigheden te helpen onderzoeken op verschillende types materialen en bouwtechnieken. Het moderne verblijf werd in de herfst van 2015 ontworpen in de ‘Habitation in Extreme Environments’ studio van de Harvard Graduate School of Design. Uit een aantal door de architectuurstudenten ingezonden ontwerpen werd het voorstel van Katie McDonald, Erin Pellegrino en Frederick Kim geselecteerd en verder ontwikkeld. De volledig afgewerkte constructie bevindt zich nu op grote hoogte op de berg Skuta in de Sloveense Alpen, waar de weersomstandigheden extreem en bar zijn. Één van de eisen van het project was dat de berghut een veilig en comfortabel onderkomen moest bieden voor maximaal acht personen.

De initiatiefnemers van het project, Špela Videčnik en Rok Oman, medeoprichters van OFIS Architects, werkten samen met de Londense structurele ingenieurs van AKT II Ltd. en Rieder eco skin om het project bij te schaven. Voor de beglazing selecteerden ze Guardian Glass als sleutelpartner, omdat het bedrijf tot de meest ervaren en technisch bekwame glasleveranciers ter wereld behoort.

Guardian-glas zorgt voor superieure thermische isolatie en zonwering

Vanwege de gekozen locatie op meer dan 2000 meter boven zeeniveau moest het veiligheidsglas voor de berghut in staat zijn om een geschatte ontwerpwindbelasting van 2,3 kN/m² te weerstaan, meer dan het dubbele van de vereiste voor wolkenkrabbers in grote steden. Bovendien moest het glas een superieure thermische isolatie en zonwering bieden, evenals een hoge veiligheid en goede beveiliging. Tevens moest het bestand zijn tegen de belastingen van de erg grote hoogte en de extreme temperaturen.

De experts van Guardian werkten samen met OFIS en AKT om tot de optimale venstermaterialen en dito constructie te komen. Tijdens het proces moesten ze ook rekening houden met belangrijke factoren zoals thermische isolatie en zonwering, naast functionele overwegingen zoals het uiterlijk en het vrije uitzicht.

Er werd driedubbele beglazing geplaatst met een U-waarde van 0,5 W/m²K en een zontoetredingsfactor van 33% om het hele jaar door een optimale energiebalans te realiseren. Het primaire gecoate glas dat werd gekozen was Guardians spectrumselectieve SunGuard® SuperNeutral® 70/37-glas voor de buitenruit. Dit werd gecombineerd met ClimaGuard® Premium T lage-emissieglas voor de binnenruit, resulterend in een zichtbaar lichttransmissie van 59% in de uiteindelijke configuratie met driedubbele beglazing, wat als ongewoon hoog wordt beschouwd gezien de erg lage zontoetredingsfactor.

Guardian-glas zorgt voor superieure thermische isolatie en zonwering

De belangrijkste voordelen van het glas zijn het neutrale uiterlijk, zodat de bivak zo veel mogelijk opgaat in de omgevende natuur, een lage reflectie buiten voor het best mogelijke zicht naar binnen en een lage reflectie binnen zodat de personen binnen kunnen genieten van het uitzicht over het omliggende landschap, zowel overdag als ‘s nachts. “We wilden dat je je heel sterk één zou voelen met het landschap en Guardian Glass was voor ons een enorme hulp om dit te realiseren,” zei Erin Pellegrino, een van de student-ontwerpers van Harvard University.

Domen Komac, de European Integrator Manager voor Guardian Glass zei: “Ondanks de relatieve kleinschaligheid was dit project niet minder veeleisend dan projecten met erg grote gebouwen. Het zorgen voor een comfortabel en veilig gevoel binnen was een uitdaging, zeker in deze extreme omstandigheden. Dankzij ons brede productgamma, gecombineerd met de knowhow van ons ervaren technisch team, was Guardian Glass in staat te voldoen aan alle criteria van dit ambitieuze project.”
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
20 juli 2016
Bron: emg
Nieuwsarchief:   

Meer bouwnieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba