Nieuwbouw

Compact & modulair bouwen wordt de nieuwe norm

Compact & modulair bouwen wordt de nieuwe norm
Skilpod
De woningbouw in ons land wordt in een steeds hoger tempo geconfronteerd met nieuwe uitdagingen.De vergrijzing, bevolkingsgroei en gezinsverdunning doen de behoefte aan woningen sterk toenemen. Daarnaast wordt de regelgeving, vooral onder Europese druk, steeds strenger. De bouwsector reageert daarop met voortdurende innovatie in technieken, materialen en concepten.

Hedendaagse woningen moeten ecologisch, duurzaam en comfortabel zijn, maar vooral ook kleiner dan vroeger. De meeste Vlamingen dromen nog steeds van een grote villa met dubbele garage en een ruime tuin ergens in de groene rand, maar onder druk van de omstandigheden is dat snel aan het veranderen. De stijgende woonbehoefte en de hoge grondprijzen zorgen, samen met de drang naar energiezuinige gebouwen, voor een evolutie naar compacter wonen. Al sinds 2003 worden er meer bouwvergunningen uitgereikt voor appartementen dan voor eengezinswoningen. Tegelijk worden de percelen steeds kleiner en is er ook een duidelijke verschuiving van vrijstaande naar rijwoningen. De ‘open bebouwing’ wordt een uitzondering.

Toch zijn er vooruitstrevende bouwbedrijven voor wie deze evolutie nog niet snel genoeg gaat. Zij zijn ervan overtuigd dat we nog compacter moeten bouwen, zeker als we bouwen en wonen weer betaalbaar willen maken. Flexibele, compacte, snel te monteren kwalitatieve modulaire units, die op technologisch en thermisch vlak al beantwoorden aan de uitdagingen van de toekomst moeten de nieuwe norm worden.
In de praktijk is dit trouwens nu al de beste keuze voor woninguitbreidingen: wat is er makkelijker dan een kant-en-klare module op of naast een bestaande woning te plaatsen?
Maar voor vrijstaande modules dient wettelijk gezien nog wel een en ander geregeld worden: vandaag moet een bijgebouw in principe nog met een bestaande woning verbonden zijn. Dit belemmert de ontwikkeling van aparte woonunits die kunnen dienen voor jonge starters op een stukje grond, voor senioren en voor hulpbehoevenden als zorgwoning. De bevoegde overheden zouden wel openstaan voor een wetswijziging ter zake.

Tijdens bis 2015 bewijzen alvast drie van de ‘voorlopers’ dat kleine modulaire woonunits een grote toekomst te wachten staat. We stellen ze even kort voor.

BUILDINX: microwoning van cross laminated timber

Buildinx maakt deel uit van de Groep Terryn en staat voor ‘Build in cross laminated timber’, dat zijn bijzonder vormvaste panelen van kruislings gelijmd gelamelleerd hout.

Deze panelen, met afmetingen tot 16 m lang, 3,50 m breed en diktes van 60 tot 300 mm, kunnen als muur en als dragende vloer gebruikt worden.

Buildinx

De constructies worden op voorhand volledig in 3D uitgewerkt, wat resulteert in een heel snelle montage op de werf. Zo kan de dragende constructie van een eengezinswoning in 1 week opgetrokken worden.

Met CLT-panelen kunnen zowel kleine modulaire units als appartementsgebouwen van verscheidene verdiepingen gebouwd worden. Op bis toont Buildinx een dubbele module die als microwoning zal functioneren. Het is een van de tien microwoningen voor een project in de gemeente Zutphen in Nederland.

bePods: modulaire woonunits van staalprofielen

BePodDe modulaire woonunit van bePods speelt onder andere in op de hedendaagse tendensen van ‘hotel mama’ en de vergrijzing. Het vernieuwende bePods-bouwconcept is snel, flexibel en duurzaam. De woonunits, gebaseerd op staalprofielen en afgewerkt met hoogwaardige materialen (pleister, Thermowood hout of vezelcementplaten), worden in het atelier modulair geproduceerd en op één dag op de werf geassembleerd. Dat betekent een minimum aan transportkosten, aan bouwafval en aan energie.

bePods zijn leverbaar in standaarduitvoeringen maar ook in volledig gepersonaliseerde versies. Met bePods los je op een eenvoudige manier ruimteproblemen op: je maakt er een hobbykamer, een tuinhuis, een kantoorruimte, een studio voor zoon of dochter of zelfs een kangoeroewoning voor je (bejaarde) ouders van.

SKILPOD: combinatie van staal- en houtskeletbouw

De derde exposant in de buitenzone van bis is Skilpod. Skilpod is vernieuwend op het vlak van productiemethode en de toepassing van gekende bouwmaterialen: houtmassief (CLT, d.w.z. Cross Laminated Timber of kruislings gelaagd hout), alucobond, aluminium ramen en deuren, diverse gevelmaterialen, parketvloeren… De woningbouwelementen worden zo volledig mogelijk vervaardigd in de gecontroleerde omgeving van het bouwatelier. Op die manier wordt de kwaliteit gegarandeerd, de bouwkost geoptimaliseerd en de overlast bij de plaatsing tot een minimum beperkt (plug-and-play). Het feit dat een Skilpod verplaatsbaar is, biedt vele mogelijkheden.

De kleine Skilpods zijn perfect geschikt als (thuiswerk)kantoor of bijkomende leefruimte. Het stijlvolle design zorgt voor een meerwaarde voor je woning en tuin én voor meer levenskwaliteit. Door diverse Skilpods met elkaar te koppelen wordt het gewenste volume gecreëerd. Bij de ontwikkeling werd al rekening gehouden met de energienormen van 2020. De Skilpod die op bis zal te zien zijn, meet 4 m bij 12 m (dus 48m²), en komt in één geheel, gebruiksklaar, met inbegrip van ramen, technieken, badkamer, keuken, vloeren … aan op de beurs.

SKILPOD""

Je vindt de modulaire units van Buildinx, bePods en Skilpod in de buitenzone, voor de ingang van de beurs. Bezoekers die van de kant van de tramhalte komen, moeten dus even de foyer van Flanders Expo door.

Ook interessant