Nieuwbouw

Vooraf borgen kwaliteitsverbetering in de bouw

Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) is bezorgd over de voortgang van verbetering van de kwaliteitsborging en het gemak waarmee door sommigen gedacht wordt over het achteraf handhaven, dus pas als het gebouw er al staat. Daarom pleit BBN voor borging tijdens het bouwproces ondermeer met de essentiële bouwkundige controlepunten.

Voorzitter Joric Witlox van BBN; ‘als het niet voldoet dan maar slopen is een gehoorde opmerking op de vragen over de verbetering van de kwaliteitsborging. Op de interfaces in het bouwproces moeten waarborgen en go/no go beslissingen worden ingebouwd. Voor brandveiligheid zou op zijn minst gebruik moeten worden gemaakt van aantoonbaar door een geaccrediteerd lab geteste constructies die volgens fabrikant voorschrift zijn gemonteerd en onderhouden. Controles ‘naar voren’ organiseren (vroeg in het bouwproces) is beter voor de uiteindelijke kwaliteit en brandveiligheid en zeker ook voor het voorkomen van faalkosten’.

Een aantal private partijen is aan het werk om instrumenten te ontwikkelen voor verbetering van de kwaliteitsborging. Het is de bedoeling dat met die nog te ontwikkelen instrumenten bij nieuwbouw private kwaliteitsborgers de bouw gaan borgen op het niveau van het bouwbesluit. De overheid doet dit zelf niet en staat op afstand met een zogenaamd Zelfstandig Bestuurs Orgaan (ZBO) dat achteraf gaat controleren of door de private kwaliteitsborgers wel goed werk wordt geleverd. Dit alles onder voorbehoud van goedkeuring door de Tweede Kamer. De bedoelingen zijn goed en gericht op daadwerkelijke verbetering van de bouwkwaliteit. Echter, goede bedoelingen alleen zijn niet genoeg. Plan do check act, het borgen van de verbetering en hier dus continu mee aan de slag zijn, is van het allergrootste belang. Door de positie die de overheid lijkt te gaan kiezen staat zij op afstand en kan pas ingrijpen als het erg laat is, het gebouw er al staat bij wijze van spreken. Het enige dat je dan nog kan doen als het niet voldoet, is slopen….Denk alleen eens aan de onnodige milieubelasting die dat met zich mee gaat brengen.

Vooraf borgen houdt wat BBN betreft bijvoorbeeld in dat de gebouweigenaar/beheerder duidelijk weet welke risico’s de gebruikers van het pand lopen. Aan de hand daarvan kan een veiligheidsniveau worden vastgesteld waarbij het bouwbesluitniveau de absolute ondergrens is. In veel gevallen zal dus een hoger niveau geborgd moeten worden.
Dat moet wel duidelijk uit gespecificeerd worden zodat in verdere proces stappen de juiste constructies en materialen worden ingekocht en volgens fabrikant voorschrift worden gemonteerd en onderhouden.

De uitgave Essentiele Bouwkundige Controlepunten helpt bij het verbeteren van het brandveiligheidsniveau van ontwerp, bouw tot en met gebruik van het gebouw. Het is een uitgave van Brandweer Nederland, Bouw en Woningtoezicht Nederland. De uitgave is te bestellen bij BBN en te downloaden via bbn.nu

Ook interessant