Nieuwbouw

Houten schil Politietoren Charleroi afgewerkt

De houten buitenschil van de nieuwe Politietoren van Charleroi is door houtskeletbouwer Sibomat helemaal afgewerkt. Daarmee zit het bouwwerk nu in de laatste rechte lijn van afwerking. Tegen deze nazomer wordt het gebouw in gebruik genomen door de lokale politiediensten. Charleroi is een belangrijk nieuw herkenningspunt rijker geworden. De nieuwe Politietoren en bijhorende gebouwen vertegenwoordigen een investering van zo’n 70 miljoen euro. De nieuwe Politietoren in Charleroi is 13 000 vierkante meter groot en is 75 meter hoog. De ellipsvormige toren van vijfenzeventig meter hoog is een nieuwe baken voor de buurt en zal de identiteit van de ganse omgeving helpen bepalen. Het gebouw bevindt zich op het plein voor de Defeld kazerne langs de Boulevard Mayence.

Omdat duurzaamheid belangrijk was en is voor de stad, is resoluut gekozen voor passiefbouw. De keuze om met een houten schil te werken, met alle voordelen van dien op het vlak van isolatie en luchtdichting, hielp dit mee realiseren. Aan de buitenkant wordt de schil nu bekleed met blauwe baksteen.

De Politietoren is een ontwerp van Jean Nouvel en MDW Architecture. In 2012 won het ontwerp een MIPIM-award in Cannes in de categorie Best Futura Project. Bouwheer CFE stond in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van het ganse project.

Houten schil Politietoren Charleroi afgewerkt

Houtskeletbouw in de publieke sector

Het project is zowel voor het uitzicht van de stad als voor de houtskeletbouw in België een belangrijke mijlpaal. ‘De toren is het grootste publieke project ooit van Sibomat en illustreert dat zelfs voor grote prestigieuze projecten met speciale vormvereisten houtskeletbouw een waardevolle oplossing is’, aldus David Eijbersen van Sibomat.

‘De lokale politiemensen kunnen straks genieten van unieke nieuwe architectuur én een werkplek die energie-efficiënt en dus comfortabel is.’ vervolgt Eijbersen.

Indienstneming in de zomer

De bouw van de schil duurde van juni 2013 tot februari 2014. Sibomat werkt in dit project met semi-geprefabriceerde bouwsystemen waarbij vooraf voorbereide houtelementen ter plaatse snel kunnen worden geassembleerd .

De Politietoren is tegen deze zomer helemaal af. Daarna vindt de verhuis van de lokale politie plaats.

Houten schil Politietoren Charleroi afgewerkt

Ook interessant