Veranda - Overkappingen

Heb je een bouwvergunning nodig voor een veranda?

Stedenbouw is een bevoegdheid die geregionaliseerd is, wat betekent dat elk gewest zijn eigen plannen voor ruimtelijke ordening ontwikkelt en dus ook zijn eigen reglementen opzet op stedenbouwkundig vlak. Wij zetten alle regels in verband met de stedenbouwkundige vergunning voor veranda’s even op een rijtje.

Een veranda bouwen in Vlaanderen
In Vlaanderen heb je voor de bouw van veranda’s met een maximale hoogte van 4m, sinds 1 december 2010 geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Er geldt wel een meldingsplicht van aangebouwde bijwoningen van maximum 40 m2 per woning. Als de gemeente opmerking over je plannen heeft, dan krijgt ze daarvoor 20 dagen de tijd om die te melden.

Een meldingsplicht volstaat enkel als:
  • De veranda niet hoger is dan 4m
  • De veranda in de zijtuin minstens 3m van de perceelsgrens blijft
  • De veranda in de achtertuin minstens 2m van de perceelsgrens blijft
  • De veranda de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigt;

Een veranda bouwen in Brussel
In Brussel is het altijd verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen als je een veranda wil bouwen.

Een veranda bouwen in Wallonië
Ook in Wallonië is een simpele melding van de bouw van je veranda voldoende. Uiteraard gelden hier eveneens enkele voorwaarden:
  • De veranda moet aan de woning grenzen
  • De veranda mag maximum 30m2 groot zijn
  • De maximale hoogte van de kroonlijst is 3m, die van de nok 5m

Heb je een architect nodig om een veranda te bouwen?
Als je een bescheiden veranda bouwt, heb je in principe geen architect nodig, maar het wordt wel aangeraden. Bij een veranda groter dan 40m2, met een kroonlijst groter dan 3m of een nokhoogte van meer dan 4,5m is een architect sowieso verplicht in Vlaanderen. In Wallonië heb je enkel een architect nodig als je veranda meer dan 1 niveau telt en de diepte van 3,5m overschrijdt. In Brussel moet je daarentegen bijna altijd een architect inschakelen, tenzij je veranda kleiner is dan 6m2 met een maximale nokhoogte van 2,5m.

Ook interessant