Nieuwbouw

Bouwstart politiekantoor Charleroi van Jean Nouvel

Deze week is de bouw gestart van het nieuwe hoofdkwartier van Politie en de uitbreiding van Charleroi/Danses in Charleroi. Het hoofdkwartier wordt gebouwd op het plein voor de Defeld-kazerne langs de Mayence Boulevard. Het 13.000 vierkante meter grote hoofdkwartier is door Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture ontworpen met het idee om een tweede herkenningspunt voor de stad te realiseren. Het gebouw zal gebruik gaan maken van passieve energie en moet zo duurzaam mogelijk worden. Het ontwerp moet in november 2014 klaar zijn.

Rond het hoofdkwartier wordt een publiekelijk plein ingericht met terrassen op het dak van de omliggende gebouwen. De bestaande Defeld-kazerne wordt gerestaureerd, net als de ‘l’Esprit village’ achterop het terrein.

VK Engineering staat in voor de stabiliteit van het project, dat deels een opvallende nieuwbouwtoren en deels uit een renovatie bestaat. Het project past in de stedenbouwkundige ingrepen die de stad moeten revitaliseren. De toren zal een markant herkenningspunt worden in het stedelijk weefsel, en zal onderdak bieden aan de politiediensten van Charleroi.

De opdracht voor Nouvel en MDW bestaat verder uit de uitbreiding van woningen en dansstudio's van de artiesten van Charleroi Danses. In een tent op het dak komt een nieuwe foyer, de foyer-belvedère . Een groot publiekelijk plein gaat de elementen in het ontwerp met elkaar verbinden. Na oplevering moet het gebied een groen herkenningspunt vormen voor de stad.

Ook interessant