Nieuwbouw

Nieuw woonproject op site oude brouwerij in Wijnegem

De oude brouwerij Ardea aan de Broekstraat in Wijnegem heeft een zekere waarde als industrieel erfgoed. Vooral de statige schoorsteen geldt als een herkenbaar ankerpunt in de weidse omgeving. Een nieuwe industriële functie is echter niet wenselijk. Daarom zal de ganse site met het statige hoofdgebouw en de overige gebouwen omgevormd worden tot 20 lofts met behoud van haar erfgoedwaarde. Op zaterdag 9 en zondag 10 juni gooit het toekomstige woonproject "Ardea-lofts" alvast de deuren open en kunnen alle geïnteresseerden tussen 10 en 17 uur ter plaatse de locatie en de geplande invulling komen bekijken.

De gebouwen van brouwerij "Les Brasseries Ardea" werden tussen 1920 en 1930 op de site aan de Broekstraat in Wijnegem opgetrokken. Eind jaren '30 ging de brouwerij in faling en werden de gebouwen overgenomen door de firma Peeters-Brems die zich toelegde op de productie van motorolie. De merknaam 'Ardea' bleef behouden. Deze industriële activiteit werd een tiental jaren geleden stopgezet, waarna de ketels en installaties werden ontmanteld en het volledige terrein werd ontruimd. Sindsdien staan de gebouwen leeg.

Nuttige invulling
De gebouwen van de vroegere brouwerij Ardea herinneren op zijn minst aan een industrieel verleden en hebben hierdoor een zekere waarde voor de omgeving. De gemeente Wijnegem was van bij het begin groot voorstander om aan de ganse site een nuttige invulling te geven. Maar een nieuwe industriële functie is hier zeker niet meer wenselijk. Daarom werd gekozen voor een woonfunctie.

Om de bestemmingswijziging te realiseren, stelde de gemeente Wijnegem een ruimtelijk uitvoeringsplan op dat door de bestendige deputatie van de Provincie Antwerpen werd goedgekeurd. Het RUP geeft enerzijds een nieuwe bestemming aan de site 'Ardea' en garandeert het behoud van haar erfgoedwaarde, maar legt anderzijds ook duidelijke voorschriften op. Er mogen maximaal 20 wooneenheden of lofts gerealiseerd worden, om de draagkracht van het gebied niet te overschrijden.

De bouwvergunning voor dit project werd in januari 2011 afgeleverd. Volgens de huidige planning zullen de werken wellicht na het bouwverlof van start gaan.



Woonoase met allure
Het terrein van de oude brouwerij Ardea heeft een totale oppervlakte van 8.557 m². Het statige hoofdgebouw en de overige gebouwen worden omgebouwd tot 20 lofts met 33 overdekte en 14 open parkings. De geplande wooneenheden omvatten 4 penthouses met een daktuin en de mogelijkheid tot het plaatsen van een privézwembad, 9 duplex-units met ruime zonneterrassen en 7 lofts met ruime terrassen. De bestaande vrijstaande schouw wordt gerestaureerd en blijft dus behouden als herinnering aan de vroegere bedrijvigheid. Zo kan ze verder functioneren als baken voor de regio.

De lofts worden casco uitgevoerd, dus met een volledige wind- en waterdichte afwerking. Hierin is de restauratie en isolatie van de buitengevels voorzien. De dakbedekking wordt in zijn totaliteit vernieuwd. Dit omvat ook de plaatsing van het buitenschrijnwerk, de beglazing, de inkomdeuren (ook de gepantserde inkomdeuren van de lofts), de scheidingswanden tussen de wooneenheden onderling en met de gemeenschappelijke delen, de akoestische en thermische vloerisolatie en alle nutsvoorzieningen tot in de lofts. De toekomstige bewoners kunnen ook een volledig afgewerkte loft aankopen geheel naar hun wensen en behoeften.

De gemeenschappelijke delen worden volledig afgewerkt. Hiertoe behoren o.a. de inkom-
partijen, de gemeenschappelijke toegangen, de parkeerzones (binnen en buiten), de fietsenbergingen (binnen en buiten) en de huisvuilstalling.

De transformatie van de oude brouwerij gebeurt met hoogwaardige materialen en dito afwerking, volgens het ontwerp van de Antwerpse architect Wil Bots. Het einddoel is een duurzame constructie met een minimum aan onderhoud en een doorgedreven warmte- en geluidsisolatie. Er wordt een systeem van warmtepompen voorzien met toegang tot het energienet voor elke loft, voor verwarming en passieve koeling. De gebouwen zullen voldoen aan de hoogst gestelde eisen op het vlak van energieprestatieregelgeving. Het streefdoel is een gemiddeld E-peil lager dan 60.

Groene omgeving
Het woonproject 'Ardea-lofts' is uitstekend gelegen in een groene omgeving met een wijds uitzicht en vlotte verbindingen. Het aspect van de natuurrijke omgeving wordt nog versterkt door de aanleg van een gemeenschappelijke parktuin die toegang verleent tot de inkomhal-len van de respectievelijke lofts. De aanplantingen gebeuren met streekeigen bodembedek-kers, bomen, struiken en groenblijvende planten. Het bestaande achterliggende bos (3.200 m²) wordt in eer hersteld en verder ontwikkeld in overleg met Agentschap Natuur en Bos. Het zal de bewoners een oase van rust bieden. Langsheen het bos komt er een privéfietspad dat via een bruggetje over het Schijn toegang geeft naar de achterliggende Valkenlaan. Het ganse domein van de vroegere brouwerij wordt zo herschapen in een privépark en bosge-bied van meer dan 8.000 m² waarin 20 lofts een plaats krijgen in de bestaande gebouwen.

Opendeurdagen
Op zaterdag 9 en zondag 10 juni zijn alle geïnteresseerden tussen 10 en 17 uur van harte welkom op het domein van de oude brouwerij Ardea aan de Broekstraat 17 in Wijnegem. Er is dan volop gelegenheid om de locatie van nabij te bezichtigen, de plannen en visuele voorstelling van het nieuwe woonproject te bekijken en alle mogelijke vragen te stellen.