Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Olivijn, de natuurlijke CO2-vreter

Olivijn, de natuurlijke CO2-vreter
Decennialang werden bitumen dakbanen geassocieerd met weinig ecologische aspecten. Derbigum, de Belgische fabrikant van bitumen dakbanen brengt hier verandering in met zijn Derbicolor Olivijn. Het bewijs dat bitumen ook ecologisch kan zijn en de strijd tegen de CO2-uitstoot kan aangaan.

Doordachte samenstellingen

Bitumen, een derivaat van aardolie, heeft van nature uit een niet zo ecologische connotatie. Toch kunnen we, mits enige inspanning en innoverende technieken, ervoor zorgen dat de ecologische voetafdruk ervan zo klein mogelijk is. Zo voert Derbigum al jarenlang onderzoekswerk naar het ecologisch maken van zowel zijn vloeibare producten als zijn dakbanen.

Een dakbaan die zelf actief de lucht zuivert

Ecologische dakbanen op de markt brengen is goed, dakbanen die zelf de lucht zuiveren, nog beter. Zo heeft Derbigum de dakbaan Derbicolor Olivijn ontwikkeld. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is duizend maal hoger dan de hoeveelheid NOx, daarom heeft Derbigum ervoor gekozen om deze luchtvervuiling actief aan te pakken. Bovendien is het fabricageprocťdť van Derbicolor Olivijn veel eenvoudiger dan dit van bvb een dakbaan met titaniumdioxide. De olivijn dient enkel in de gewenste grootte vermalen te worden om in het productieproces te kunnen. Om titaniumdioxide te bekomen, wendt men een productieproces aan dat ofwel zwavelzuur gebruikt ofwel chloorgas en cokes. Twee methodes met veel meer milieurisicoís dan het eenvoudig vermalen van olivijnÖ Bovendien zijn de effecten van de erosie van de bovenlaag in titaniumdioxide op het milieu op lange termijn nog niet voldoende gekend. Bij Derbicolor Olivijn weet men dat men met een 100% natuurlijk en milieuveilig mineraal werkt.

Olivijn, de natuurlijke CO2-vreter

Olivijn, de natuurlijke CO2-vreterDe zuivering van de lucht zelf gebeurt wanneer het regent. De CO2 wordt als het ware uit de lucht gewassen want zodra deze via het regenwater in contact komt met de olivijn, vindt er een chemische reactie plaats die de CO2 omzet in twee milieuvriendelijke producten: magnesiumcarbonaat en zand. Per m≤ is er 1,4 kg olivijngranulaat op de dakbaan, zelfs met het natuurlijk verlies in olivijn door erosie zal de werking van de olivijn nog altijd actief zijn wanneer de bitumen dakbaan aan het einde van zijn levensduur is. Kortom, Derbicolor Olivijn is een duurzame oplossing zowel in tijd als op vlak van milieu.

De voordelen van olivijn:
  • in overvloed aanwezig in de natuur
  • heel gemakkelijk te ontginnen
  • geen ingewikkelde transformatie nodig
  • restproduct na reactie is milieuvriendelijk
  • 1 kg olivijn elimineert maar liefst 1,25 kg CO2 uit de atmosfeer
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
11 oktober 2016
Bron: Derbigum
Nieuwsarchief:   

Nog meer producten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba