Woonleningen

Financiering voor een duurzame verbouwing: dit is wat je moet weten

Financiering voor een duurzame verbouwing: dit is wat je moet weten
Duurzaamheid is al jaren een veelbesproken onderwerp. Ondanks alle aandacht valt de uitwerking van duurzaamheid in de praktijk echter nog tegen. Een voorbeeld hiervan is de duurzaamheid van woningen. Hoewel nieuwbouwwoningen haast allemaal een A- of B-label hebben, had in 2016 nog steeds ruim 40 procent van de bestaande woningen in Nederland een energielabel D of lager.

Voordelen van duurzaam verbouwen

En dat terwijl het duurzamer maken van een woning grote voordelen heeft. Ten eerste kan het je eigen woongenot vergroten, doordat je woning minder vochtig of koud aanvoelt. Daarnaast kunnen isolatie van het dak of de gevels, of isolerend glas je energiekosten aanzienlijk verlagen. En wist je ook al dat woningen met een A- of B-label meer opbrengen en sneller verkocht worden?

Dat de bestaande woningvoorraad zo langzaam verduurzaamt heeft meerdere oorzaken. De financiering van de noodzakelijke aanpassingen speelt een grote rol. Mensen hebben bijvoorbeeld namelijk moeite om in te schatten welke besparing isolatie oplevert, en hebben weinig vertrouwen in de besparingen door een verbouwing.

Tips voor het financieren van een verbouwing

Bij een verbouwing gaat het vaak om een grote investering van vaak tienduizenden euro’s. Maak je een woning echter energiezuiniger door een verbouwing dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Op Energiesubsidiewijzer.nl kun je bekijken of je de investering (gedeeltelijk) kunt terugverdienen. Daarnaast is het belangrijk om meerdere offertes op te vragen zodat je deze goed kunt vergelijken, en ook te zien welke mogelijkheden diverse aannemers aandragen.

Belangrijk is natuurlijk als eerst om uit te zoeken hoeveel geld je eigenlijk wilt en kunt besteden aan de verbouwing. Veelgebruikte financieringsmogelijkheden zijn het aanspreken van je spaargeld, het uitbreiden van de hypotheek of het afsluiten van een lening.

Een verbouwing betalen met eigen spaargeld

De goedkoopste manier van het financieren van een verbouwing is nog altijd het aanspreken van spaargeld. Spaargeld heeft momenteel gezien de lage spaarrente weinig rendement, en je hoeft geen extra rentekosten te betalen. In Nederland hebben huishoudens gemiddeld 40.000 tot 45.000 euro spaargeld, waardoor een verbouwing vaak probleemloos zelf bekostigd kan. worden

Verbouwing financieren door uitbreiding hypotheek

Bij grotere verbouwingen met een bedrag van meer dan 25.000 euro is dit de beste optie gezien de afsluitkosten. In veel gevallen dient de lening net als de hypotheek zelf binnen 30 jaar afgelost te zijn, al zullen veel minder de rente kosten een minder groot aantal jaar fiscaal kunnen aftrekken. Houd er bovendien rekening mee dat nu in 2018 nog slechts 100 procent van de woningwaarde geleend kan worden aan hypotheek. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren in grote delen van het land sterk gestegen, waardoor meer mensen sneller aan dit maximale toegestane hypotheekbedrag zitten voor enkel de aanschaf. Is er bij het afsluiten van de hypotheek wel nog extra financiële ruimte? Schrijf dan de hypotheek voor een hoger bedrag in dan je in eerste instantie nodig hebt voor de aanschaf. Zo hoeven later geen extra kosten zoals notariskosten bij uitbreiding van de hypotheek betaald te worden.

Het verbouwingsbedrag lenen

Heb je geen ruimte om de hypotheek uit te breiden, dan kun je mogelijk wel een persoonlijke lening afsluiten voor de verbouwing. Het afsluiten van een lening is in sommige gevallen goedkoper dan uitbreiding van je hypotheek, doordat sommige geldverstrekkers geen extra advies- of afsluitkosten rekenen. Van een persoonlijke lening die je afsluit voor verbetering van je woning en die je aflost tijdens de looptijd, mag je bovendien de rente net als een hypotheek aftrekken van je inkomen. Benieuwd naar de extra financiële ruimte die je kunt hebben met een persoonlijke lening? Gebruik deze tool van Kredietconcurrent om je maximale bestedingsruimte te berekenen.

Zoals je leest zijn er diverse financieringsmogelijkheden. Wil je ook besparen op je woonlasten en ook nog eens een steentje bijdragen aan een beter milieu? Bereken dan eens welke kosten en opbrengsten een bepaalde investering zal hebben!

Ook interessant