Verwarming & Sanitair

Trend 4: Connectiviteit

Trend 4: Connectiviteit
Op Batibouw 2018 breekt Viessmann een lans voor de energieoplossingen van vandaag en morgen. Dat doet het aan de hand van vier trends. In dit artikel lichtten we de vierde trend toe: "Connectiviteit".
We kunnen er niet omheen: de huidige samenleving draait op data, en allemaal zijn we op één of andere manier met het internet verbonden. Ook producten worden met elkaar verbonden via een heus internet der dingen. “Laat woningverwarming nu net één van de gebieden bij uitstek zijn waar geconnecteerde toestellen écht een meerwaarde kunnen bieden,” zegt Patrick O.

Vanaf januari 2019 worden de digitale energiemeters geïntroduceerd in België. Alle manuele meters zullen gestaag vervangen worden door digitale en slimme meters. Digitale meters vervangen de oude meters voor elektriciteit en gas. Deze digitale meter meet net als de traditionele draaischijfmeter het energieverbruik in je huis. Het verschil tussen een digitale en een slimme meter? De slimme meter verstuurt meterstanden automatisch naar de netbeheerder. Bovendien kun je zelf jouw werkelijke verbruik inzien en dus eenvoudiger energie besparen. Dat betekent dat energieleveranciers het reële verbruik van gezinnen en bedrijven in realtime kunnen monitoren. Bijgevolg zal energie duurder worden tijdens de piekmomenten en goedkoper tijdens de daluren. Het is niet ondenkbaar dat we afscheid nemen van het dag- en nachttarief en overschakelen naar meerdere tarieven. Traditioneel is het tijdslot tussen 17 en 19 uur bijvoorbeeld een piekmoment, omdat veel gezinnen dan warm water en elektriciteit vragen.

In combinatie met een smart grid, kunnen bepaalde activiteiten buiten de piekmomenten plaatsvinden. Smart grids zijn erop gericht om informatie en energie uit te wisselen in twee richtingen. Het traditionele elektriciteitsnet is ontworpen om energie te verspreiden vanaf een centrale naar duizenden gezinnen. Met de opkomst van WKK-technologie en zonnepanelen, waarbij gebruikers zelf stroom produceren, is het mogelijk om elektriciteit terug te geven aan het net. Smart grids wisselen naast energie ook informatie uit, afkomstig van slimme meters of andere toestellen. De technologie van Viessmann is smart grid ready. Dat betekent dat een warmtepomp bijvoorbeeld warm water kan aanmaken tijdens de daluren om dan later aan te wenden tijdens de piekuren.

Naast technologie die naadloos aan te sluiten is op smart grids, zet Viessmann in op tools die consumenten kunnen aanwenden om hun verbruik vanop afstand te managen en te monitoren.

1. ViCare app - vanop afstand de verwarmingsinstallatie managen en monitoren (voor consumenten)

Met de ViCare smartphone applicatie kunnen consumenten hun verwarming vanop afstand regelen. Dankzij de intuïtieve interface ziet de gebruiker meteen hoe het met zijn verwarming is gesteld. Viessmann heeft het systeem zo ontworpen dat consumenten met één swipe de gewenste kamertemperatuur kunnen kiezen.

Wanneer gebruikers de woning verlaten, kunnen ze eenvoudig via de app de verwarmingsinstallatie op een lagere temperatuur instellen om energie te besparen. Tevens laat de app toe om voor elke dag verschillende in- en uitschakeltijden te programmeren. Mits toestemming, kan de installateur het verbruik van de consument in het oog houden en een onderhoud voorstellen wanneer noodzakelijk.

2. Vitoguide - vanop afstand de verwarmingsinstallatie managen en monitoren (voor de installateur)

Mits toestemming van de klant kan de installateur via de Vitoguide-applicatie de installatie van de klant in het oog houden. Hij volgt het onderhoud op en is het eerste op de hoogte als de installatie een tussenkomst vereist.

Ook interessant