Verwarming & Sanitair

Trend 3: Duurzame energie

Op Batibouw 2018 breekt Viessmann een lans voor de energieoplossingen van vandaag en morgen. Dat doet het aan de hand van vier trends. In dit artikel lichtten we de derde trend toe: "Duurzame energie".
Elektrische oplossingen vormen vandaag al een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. “Zonne-energie zal ongetwijfeld een niet te negeren plaats innemen in de energiemix van morgen, zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit”, zegt Patrick O. Daarnaast vervullen warmtepompen een niet te onderschatten rol in de manier waarop we morgen onze woningen gaan verwarmen of koelen.

De afgelopen 15 jaar zijn er in Vlaanderen zonnepanelen gelegd op 270.000 daken. Om de klimaatdoelstelling te halen in 2020 moeten er de komende vier jaar 400.000 zonnedaken bijkomen, of 100.000 per jaar. In 2017 zullen er naar schatting slechts 50.000 zonnedaken bijkomen. België hinkt duidelijk achterop inzake het aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie. “Zeker in vergelijking met landen als Duitsland, waar duidelijke beleidskeuzes gemaakt worden voor duurzame energie”, stelt Patrick O. “Zolang beleidsmakers de deadline voor het sluiten van de kerncentrales in vraag blijven stellen, worden bedrijven, noch consumenten aangespoord om te investeren in duurzame alternatieven. Het definitief sluiten van de Belgische kerncentrales zou de markt van duurzame klimaatoplossingen ongetwijfeld dynamiseren”.

Op Batibouw 2018 benadrukt Viessmann het belang van duurzame energieoplossingen. Door te investeren in een warmtepomp, zonneboiler of PV-installatie kiezen consumenten resoluut voor een duurzame toekomst.

1. Vitocal 200 A – stille en krachtige warmtepomp voor ééngezinswoningen (nieuwigheid 2018)

De fluisterstille Vitocal 200-A warmtepomp van Viessmann maakt op milieuvriendelijke en kostenbesparende manier gebruik van de warmte die in de buitenlucht aanwezig is. Die warmte kunnen gebruikers naar keuze alleen voor verwarming of zowel voor verwarming als voor koeling inzetten. Lucht/water-warmtepompen in monoblokuitvoering onderscheiden zich doordat ze in een bin nen- en een buitenunit zijn verdeeld. De verbindingsleidingen van het toestel zijn met water gevuld.

Het tijdloze design van de nieuwe buitenunits is bijzonder aangenaam voor het oog. De Vitocal 200-A beschikt zowel goede vermogenswaarden als een uitstekend rendement. De warmtepomp presteert een vermogen tot 11,6 kW en een COP tot 3 bij -7°C buitentemperatuur, een COP tot 4,1 bij een buitentemperatuur van 2°C en een afgiftetemperatuur van 35°C.

De buitenunits voor de monoblok-warmtepompen zijn uitermate stil. Op drie meter afstand produceert het toestel 35 dB(A). Dat stemt overeen met het geluid in een bibliotheek. Viessmann optimaliseerde het frequentiespectrum door de diepe tonen naar een hoger frequentiebereik te verplaatsen. Binnen dat bereik stoort het toestel niet omdat het gebouw het geluid dempt. De Vitocal 200-A is hierdoor bijzonder geschikt voor gebruik in dichtbebouwde gebieden, zoals wijken met rijhuizen.

De compacte binnenunit hangt aan de muur en kan door zijn geruisloze werking vlakbij de leefruimte worden gemonteerd. Door het grote aantal vooraf geïnstalleerde componenten en afgestemde toebehoren kan de installateur de Vitocal 200-A snel plaatsen. In het kader van een renovatieproject is deze warmtepomp perfect geschikt voor bivalente werking. In dat geval blijft de bestaande installatie actief om eventuele piekbelastingen bij bijzonder lage buitentemperaturen op te vangen. Op die manier wordt de efficiëntie van de installatie sterk verbeterd.

De Vitocal 200-A, uitgerust met de Vitoconnect module van Viessmann, is te bedienen via de gratis ViCare-app. Het toestel is beschikbaar vanaf 5.329 euro excl. BTW en installatie.

2. Vitovolt 300 – fotovoltaïsche zonnepanelen met een hoge opbrengst en een compromisloze kwaliteit.

Met de Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen kiezen consumenten om gedeeltelijk onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet en de stijgende elektriciteitsprijzen. Patrick O: “De stroomprijzen zullen de komende jaren verder blijven stijgen. Bovendien is het btw-tarief op groene stroom geen 21, maar slechts 6 procent. Tel daarbij dat de prijs van een fotovoltaïsche installatie de afgelopen jaren gehalveerd is en je komt snel tot het besef dat investeren in duurzame zonnepanelen interessant blijft”. De kosten om zelf zonne-energie op te wekken zijn lager dan de kosten die consumenten betalen om huishoudelijk verbruik te dekken via netstroom.

De Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen van Viessmann zijn ontworpen voor een lange levensduur. Dankzij hun eenvoudige werking zijn ze betrouwbaar en nagenoeg onderhoudsvrij. Met hun buitengewoon design levert het model met monokristallijne module een vermogen van 300 Wp en de polykristallijne module met 60 cellen een vermogen van 275 Wp. De installatie overtuigt door zijn hoge vermogen en compromisloze kwaliteit. De Vitovolt 300 zonnepanelen zijn geschikt voor één- en meergezinswoningen, alsook voor bedrijfs- en fabrieksdaken.

Viessmann biedt een vermogensgarantie van 25 jaar.

3. Viessmann Vitosol 200-FM zonnecollectoren met ThermProtect-coating

Één van de populairste oplossingen om een bestaande woning energiezuinig te maken is het installeren van een zonneboiler. Consumenten kunnen met de warme van de zon tot zestig procent van de energie voor de aanmaak van warm water besparen.

Tot voor kort kenden zonnecollectoren een vervelend neveneffect. Wanneer de boiler via de zonnecollectoren de gewenste doeltemperatuur bereikt, schakelt het systeem de boiler van het circuit. De zon kan je echter niet aan of uitschakelen zoals een gaskraan. Bijgevolg blijft de zon schijnen op de collectoren waardoor ze gloeiend heet worden. De vloeistof in de collectoren verandert in stoom, wat een negatieve impact heeft op de levensduur en rendement van het systeem.

Doordat er geen vloeistof meer aanwezig is in de collectoren, draagt het systeem geen warmte meer over. Dit fenomeen wordt aangeduid met de term ‘stagnatie’.

Om het probleem van stagnatie in zonnecollectoren tegen te gaan, ontwikkelde het zonne-expertisecentrum van Viessmann in Faulquemont in samenwerking met de universiteit van Nancy de ThermProtect-coating. Deze revolutionaire coating vermijdt oververhitting en stoomvorming in de nieuwe Vitosol 200-FM zonnecollectoren. Daarmee garandeert Viessmann een langere levensduur, een beter rendement en dito beveiliging van zijn zonnetechnologie. De collectoren behalen met 82,8 procent het hoogst mogelijke rendement dat vandaag beschikbaar is op de markt. Dankzij de ThermProtect-technologie vereisen de zonnecollectoren niet langer een noodkoeling of opstarttijd.

De Vitosol 200-FM zonnecollectoren met ThermProtect-coating en bijhorende warmwaterboiler van 300 liter van Viessmann zijn beschikbaar vanaf € 3.567 euro exclusief btw en installatie. Voor de installatie en aankoop van een zonneboiler hebben consumenten recht op een premie.

Ook interessant