Energie

Kom erachter hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt

Kom erachter hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt
Belgie wordt steeds duurzamer. Een belangrijk resultaat hiervan voor jouw portomonnee: het verduurzamen wordt goedkoper. Zo daalt de prijs van zonnepanelen steeds meer. Voor jou hét moment om na te gaan of je zonnepanelen op je dak wilt. Zonnepanelen hebben 1 belangrijk voordeel voor je portomonee: op de lange termijn leveren ze veel geld op. Dit komt doordat zonnepanelen de kosten voor stroom drastisch doen verlagen. Wil jij weten hoeveel je op lange termijn bespaart? Dan moet je eerst berekenen hoe hoog de kosten zijn van de investering in de zonnepanelen.

Een tip willen we alvast meegeven: bent u van plan binnenkort een dakrenovatie uit te voeren? Door zonnepanelen toe te voegen aan uw dak nadat de dakrenovatie gedaan is kunt u op lange termijn veel geld besparen, hoewel de kosten van de dakrenovatie in eerste instantie hoger zullen zijn.

Allereerst is het belangrijk om na te gaan hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. De hoeveelheid benodigde zonnepanelen is afhankelijk van twee factoren:

  1. De gewenste hoeveelheid op te wekken energie
  2. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van de zonnepanelen

Hoeveel energie wil je opwekken?

Zonnepanelen kopen is een investering die duurzaam is en zichzelf op lange termijn terugbetaald. En hoe duurzaam de investering is, is afhankelijk van jouw keuze. Hoe meer zonnepanelen, hoe sneller de investering is terugbetaald. En wil je volledig voorzien zijn van je energiebehoefte? Dan zal het plaatsen van meerdere zonnepanelen natuurlijk helpen om dit doel te behalen. Ga daarom na hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor zonnepanelen op je dak.

Doorgaans is het noodzakelijke vermogen van de zonnepaneleninstallatie als volgt te berekenen:
Gewenste hoeveelheid jaarlijks opgewekte energie (kWh / 0,85 = noodzakelijk vermogen van complete installatie in Wp.

Bij je energieleverancier kan je exact nagaan hoeveel kWh je gebruikt. Check dit en deel deze hoeveelheid door 0,85. Het getal dat hieruit komt is de hoeveelheid vermogen dat de installatie zal moeten opbrengen, uitgedrukt in Wp. Wp staat voor Wattpiek. Op ieder zonnepaneel en in elke brochure staat hoeveel Wp het paneel opbrengt. Ga goed na hoeveel Wp je nodig hebt en hoeveel Wp de zonnepanelen opbrengen om erachter te komen hoeveel zonnepanelen je aan zal moeten schaffen.

Ligging en ruimte op uw dak

Vervolgens is het belangrijk om na te gaan hoeveel panelen er op je dak passen. Dit is afhankelijk van het soort dag en de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is. Zijn er veel obstakels op het dak, zoals bijvoorbeeld een schoorsteen, dan zullen er minder zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Zonnepanelen die geplaatst zijn richting het zuiden en in een hoek van 36 graden leveren de meeste energie op. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak geeft je de mogelijkheid de helling zelf te bepalen.

Ook interessant