Verwarming & Sanitair

Aantal warmtepompen verdubbelt op 4 jaar tijd

Aantal warmtepompen verdubbelt op 4 jaar tijd
Foto: Vaillant
Vandaag verwarmen 22.000 warmtepompen woningen en gebouwen in Vlaanderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2013. Om de hernieuwbare energie doelstelling voor 2020 te halen is nog eens een verdubbeling nodig van het jaarlijks installatietempo. Dit kan alleen met ambitieus beleid. Het aantal woningen dat verwarmt met warmtepompen stijgt spectaculair. Op 1 mei 2017 waren volgens het Vlaams Energie Agentschap in totaal 22.000 warmtepompen geïnstalleerd in Vlaanderen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Om de Vlaamse doelstellingen voor groene warmte in 2020 te bereiken, zullen volgens het warmteplan van de Vlaamse regering jaarlijks 8900 nieuwe warmtepompen nodig zijn. Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de bijna 4000 geplaatste warmtepompen in 2016. Ambitieuze beleidsmaatregelen zijn dus nodig. Vito/EnergyVille schat in een vandaag voorgestelde potentieelstudie dat in 2030 13% van het woningpark in Vlaanderen kan uitgerust zijn met een warmtepomp. Maar ook dit kan enkel mits ondersteunend beleid.

warmtepomp

Warmtepompen ontginnen hernieuwbare omgevingswarmte uit de lucht of de ondergrond. Daardoor zijn ze van groot belang in het halen van de energie-en klimaatdoelstellingen. Verwarming van gebouwen neemt de helft van het totale energiegebruik voor zijn rekening. Warmtepompen zijn een van de belangrijkste sleutels om warmtevoorziening te verduurzamen. Het Warmtepompplatform van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) roept Vlaams energieminister Tommelein en federaal energieminister Marghem op om de omschakeling naar groene warmte een duw in de rug te geven. Bram Claeys, Algemeen directeur van ODE: “Ambitieuze maatregelen zoals een afbouwscenario voor verwarming met fossiele brandstoffen en een verschuiving van de lasten van de elektriciteitsfactuur naar fossiele verwarming zouden groene warmte een flink eind op weg helpen. Warmtepompen hebben een groot potentieel in zowel nieuwbouw als renovatie, en bij industriële toepassingen zijn de energie en CO2 besparingen zo mogelijk nog groter.”

Minister Tommelein stelt: "Warmte heeft een enorm potentieel als bron voor groene energie, maar is tot nu toe nog een beetje onbekend gebleven. Daar wil ik met mijn Warmteplan van begin juni verandering in brengen. We voeren een warmtetoets in om te helpen de meeste geschikte vorm van verwarming te kiezen, we passen de EPB-regelgeving aan zodat wie voor hernieuwbare energie kiest beter beloond wordt, samen met de VREG bekijken we hoe een nieuwe tariefstructuur de keuze voor een warmtepomp kan stimuleren, enz. Op 1 januari hebben we ook de premie opgetrokken voor wie een warmtepomp plaatst, die bedraagt nu tot 40 procent van de plaatsingsfactuur.”

Ook interessant