Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Diepe geothermie aanmoedigen via garantieregeling  

Diepe geothermie aanmoedigen via garantieregeling
Vlaams minister van Begroting, FinanciŽn en Energie Bart Tommelein heeft een garantieregeling uitgewerkt voor bedrijven die boringen willen doen naar diepe aardwarmte. Die boringen kosten veel geld en het risico dat de put minder warmte-energie oplevert dan verwacht is aanzienlijk. ĎMet de garantieregeling hopen we aarzelende bedrijven over de streep te trekken om te investeren. Zo willen we voor een doorbraak zorgen voor diepe geothermie in Vlaanderen. Deze nieuwe vorm van hernieuwbare energie kan ons helpen om onze Europese doelstellingen te halení, aldus Bart Tommelein.

Bij boringen naar diepe geothermie wordt gezocht naar water in diepe aardlagen dat zo heet is, dat de warmte gebruikt kan worden als energiebron. In Vlaanderen is het potentieel voor diepe aardwarmte het grootst in de Kempen. Maar omdat gedetailleerde kennis over de ondergrond bij ons nog ontbreekt, bestaat de kans op misboringen. Bedrijven durven daardoor het risico niet te nemen. Voorlopig heeft alleen VITO een proefproject uitgevoerd op de Balmatt-site, en dat ook succesvol afgerond.

Warmte belangrijke hernieuwbare energiebron

Het potentieel van diepe geothermie wordt in Vlaanderen hoog ingeschat. Naast zon en wind, is ook warmte voor minister van Energie Bart Tommelein een belangrijke hernieuwbare energiebron. ĎWe werken al met restwarmte van bedrijven, maar van bestaande warmte in de diepe aardlagen maken we voorlopig nog geen gebruik. Met de garantieregeling wil ik daar verandering in brengen. De leemte die zou ontstaan door het wegvallen van hernieuwbare energie uit grote biomassacentrales, kunnen we dan deels opvullen met diepe geothermie.í

Bedrijven die boringen in diepe aardlagen willen doen, zullen een dossier kunnen indienen bij de Vlaamse regering. Mocht na de boringen blijken dat het geschatte vermogen niet wordt gehaald, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie.

De Vlaamse regering heeft zich voor de garantieregeling gebaseerd op het Nederlandse systeem. Dankzij die regeling durfden bedrijven daar het risico te nemen en is de kennis van de ondergrond aanzienlijk verhoogd. ĎDiepe geothermie is bij onze noorderburen al veel langer een reguliere hernieuwbare bron. Met onze garantieregeling wil ik voor een doorbraak zorgen voor aardwarmte in Vlaanderení, besluit Bart Tommelein.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
21 april 2017
Bron: Vlaamse regering
Nieuwsarchief:   

Meer nieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba