Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Elke drie dagen nieuwe thuisbatterij in Belgische huizen  

Elke drie dagen nieuwe thuisbatterij in Belgische huizen
Elke drie dagen wordt er in BelgiŽ een nieuwe Tesla Powerwall verkocht. Dat blijkt uit cijfers van duurzame energieleverancier Eneco, die de thuisbatterij in BelgiŽ verdeelt. Vooral eigenaars van zonnepanelen kiezen ervoor om tot de investering over te gaan, omdat ze op die manier rechtstreeks hun eigen energie verbruiken. Sinds de lancering van de Tesla Powerwall in BelgiŽ zijn er al meer dan 100 verkocht: om de drie dagen wordt er een nieuwe thuisbatterij besteld in een Belgisch huishouden. De thuisbatterijen slaan energie op als er in huis weinig verbruikt wordt, om die op de piekmomenten Ďs avonds weer af te geven.

ďZonnepanelen wekken overdag energie op, maar Ďs avonds verbruik je thuis de meeste elektriciteit. Dat betekent dat je elektriciteitsmeter overdag terugdraait en dat je Ďs avonds weer energie van het net haalt. De thuisbatterij zorgt ervoor dat je het stroomnet veel minder belast, en letterlijk je eigen energie bij je houdt: die gedachte trekt de meeste kopers over de streep. Samen met een bidirectionele meter zorgt dit voor een optimalisatie van je gebruik en zorgt dit ervoor dat je geen prosumententarief meer moet betalen.Ē
Christophe Degrez, CEO van Eneco

Slimme meters

De invoering van de digitale meters in 2019 en het verdwijnen van de terugdraaiende teller geeft de thuisbatterijen in de toekomst een nog belangrijkere rol. De Vlaamse overheid garandeert nog wel een tijdelijke compensatie voor thuis opgewekte energie, maar wil lokale opslag stimuleren omdat er daardoor veel minder elektriciteitstransport nodig is.

Elke drie dagen nieuwe thuisbatterij in Belgische huizen

ďDe voorbije zomers dreigde het elektriciteitsnet overbelast te raken in straten waar veel zonnepaneleninstallaties liggen. Het is de netgebruiker die opdraait voor de capaciteitsuitbreiding en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Hoe meer thuisbatterijen, hoe minder zwaar dat net moet zijn. De slimme meter zal de werkelijke noden van het stroomnet veel beter in kaart brengen.Ē
Christophe Degrez

Stroomoverschot opvangen

Thuisbatterijen kunnen in de toekomst ook een rol spelen om pieken en dalen in het stroomverbruik af te vlakken. In Nederland kunnen de eigenaars van een Tesla Powerwall zelfs nu al een centje bijverdienen door hun thuisbatterij ter beschikking te stellen van de netbeheerder. De batterijen vormen samen ĎCrowdnettí en dienen als reserveopslag voor stroomoverschotten en -tekorten. Ook in BelgiŽ wordt onderzocht of dit systeem op poten kan worden gezet.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
20 februari 2017
Bron: bepublic
Nieuwsarchief:   

Meer nieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba