Duurzaam Bouwen

Laat nog deze winter de zon je warm water betalen

Laat nog deze winter de zon je warm water betalen
De winter is het moment bij uitstek om je bestaande verwarmingsinstallatie onder de loep te nemen en te kiezen voor een systeem dat ervoor zorgt dat je de komende maanden en jaren flink op je verwarmingsfactuur bespaart. Sectorassociatie Belsolar raadt aan om hierbij in de eerste plaats aan een zonneboilerinstallatie te denken. Omdat zo’n installatie makkelijk in je bestaande woning te integreren is en omdat je hiermee op jaarbasis zowat 60% van de energie die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen, kan besparen. Bovendien kan je voor de plaatsing van een zonneboilerinstallatie een beroep doen op heel wat financiële stimuli, die in 2016 voor Vlamingen nog net iets meer bedragen dan volgend jaar. Neem daarom nog in december contact op met een erkend zonneboilerinstallateur.

Zonneboilerinstallatie

Zoals SolarBoy, de mascotte van sectorassociatie Belsolar, visualiseert, bestaat een zonneboilerinstallatie uit een opslagvat en enkele thermische zonnecollectoren op het dak die het zonlicht opvangen. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen (pv-panelen) die elektriciteit opwekken, zetten thermische zonnecollectoren het opgevangen zonlicht om in warmte. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat. Het leidingwater wordt hierdoor opgewarmd, alvorens het naar de cv-ketel of de waterkraan gaat.

Niets dan voordelen, ook in de winter

Zelfs met de kosten van de naverwarming kan je met een zonneboiler op jaarbasis tot 60% van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Wanneer het verwarmen van sanitair warm water met woningverwarming wordt gecombineerd, bv. bij vloerverwarming, kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 35% van de totaal benodigde energie (de energie die nodig is voor warm water én verwarming).

Zonneboilers dragen in belangrijke mate bij tot de reductie van de CO2-uitstoot van gebouwen, hebben een lange levensduur en vergen relatief weinig onderhoud. Ze zijn makkelijk te installeren en nemen in tegenstelling tot pv-installaties weinig plaats in. Omdat het rendement van zonnecollectoren zo hoog ligt, volstaat 5 m² oppervlakte doorgaans om tot 2.500 kWh nuttige warmte uit de zon te halen. Om dezelfde hoeveelheid energie met een pv-installatie op te wekken, heb je 15 m² zonnepanelen nodig.
Ook gedurende de winter rendeert een zonneboiler. Eigenaars van een zonneboiler bespaarden in de eerste week van december 2016 69% op hun energiefactuur voor de productie van sanitair warm water en 4,3 l stookolie, 3,4 m³ aardgas of (wie het water met elektriciteit verwarmt ) 33,1 kWh, zo leert het zonneboilerweerbericht op www.Belsolar.be ons.

Premies

Voor zonneboilers krijg je premies. Zo is je investering snel terugverdiend en is het deel van je energiefactuur dat de zon daarna jaar na jaar betaalt pure winst.

In Vlaanderen bedraagt de zonneboilerpremie voor woongebouwen 550 euro per m² collectoroppervlakte, met een maximum van 2.750 euro, wat overeenkomt met een oppervlakte van 5 m², wat ruimschoots volstaat om een vat van 200 liter te verwarmen. Voor wie nog in 2016 een zonneboilerpremie aanvraagt, kan tot 50% van de investering via die premie recupereren. In 2017 blijft de premie 550 euro per m², met een maximum van 2.750 euro, maar verlaagt het maximum van het bedrag naar 40% van de factuur. Je doet er dan ook best aan om nog in december 2016 contact op te nemen met een erkend zonneboilerinstallateur en je premieaanvraag in te dienen.

Belsolar-zonneboilerinstallateurs

Vanaf 1 juli 2017 zal het Vlaams Gewest eisen dat de zonneboilerinstallateur beschikt over een certificaat van bekwaamheid indien je van de zonneboilerpremie wil genieten. Maar het spreekt voor zich dat je best nu al een beroep doet op een bekwaam installateur.

Voor de installatie van een zonneboiler neem je best contact op met een installateur van één van de 28 leden van sectorassociatie Belsolar. Die vind je via www.Belsolar.be > Belsolar> leden.

De leden van Belsolar zien er immers op toe dat hun installateurs:
  • geregistreerde aannemers zijn,
  • voldoen aan de technische en wettelijke bepalingen om de beroepen chauffagist, dakwerker of sanitarist uit te oefenen,
  • een opleiding gekregen hebben voor de installatie van de specifieke systemen op thermische zonne-energie die de leden van BELSOLAR aanbieden,
  • begeleiding en technische ondersteuning van de producent krijgen op de werf bij de eerste installaties van zonneboilers,
  • hun klanten een goeie service leveren o.m. op het vlak van te respecteren termijnen en technische opvolging na de werken,
  • optimale technische criteria hanteren o.m. op het vlak van de oriëntatie en de hellingsgraad van de zonnecollectoren,
  • de veiligheidsvoorschriften zorgvuldig naleven,
  • de klant alle informatie en garanties leveren voor het onderhoud van de zonneboiler.

Ook interessant