Duurzaam Bouwen

Brutopia wint THE BLUE HOUSE/prijs

Op 20 november reikten de Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners voor het tweede jaar op een rij THE BLUE HOUSE/prijs uit de renovatie of de nieuwbouw van een Belgische woning die zichzelf hét toonbeeld van zowel duurzaamheid als betaalbaarheid mag noemen. Uit 19 kandidaten, selecteerde de jury 3 finalisten die verschillende oplossingen aanreikten om op een duurzame en betaalbare manier in de stad te wonen: een kleine ecologische gezinswoning in Ukkel, een multifunctioneel betonnen gebouw in Antwerpen en een participatieve groepswoning in Vorst. Het is het laatste project, de groepswoning van de vzw Brutopia, die tot laureaat van THE BLUE HOUSE/ 2013 werd uitgeroepen.

THE BLUE HOUSE/prijs

Duurzaam bouwen of verbouwen gaat heel wat verder dan goed isoleren of het aanwenden van hernieuwbare energiebronnen. Het hoeft bovendien niet per se duur of ontoegankelijk te zijn, integendeel. Dat wil de Stichting voor Toekomstige Generaties bewijzen met haar jaarlijkse prijs, THE BLUE HOUSE/. De woning (nieuwbouw of renovatie) die op een creatieve manier invulling geeft aan de 4 dimensies van het begrip duurzaamheid – de 4 P’s: ‘People, Planet, Prosperity en Participation’ – en zowel op korte als op lange termijn de kosten voor de eigenaar, de gebruikers, de samenleving en de planeet zo laag mogelijk weet te houden, maakt kans op THE BLUE HOUSE/-prijs.

THE BLUE HOUSE/ is een initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties en is mogelijk gemaakt door het partnership van Derbigum, Saint-Gobain Glass, Velux en Wienerberger en de steun van de federale regering en van het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is geen gewone architectuurprijs dus, maar een prijs die rekening houdt met alle aspecten van duurzaamheid en betaalbaarheid. De prijs wordt zowel aan de architect als aan de bouwheer als aan de aannemer uitgereikt. Het doel van de prijs is aansporen om inspirerende oplossingen te vinden om woningen betaalbaar te houden, zowel voor de huidige als de toekomstige generaties. Ook de samenstelling van de jury van THE BLUE HOUSE/ weerspiegelt die doelstelling: ze is voorgezeten door Marie Pok, directrice van Grand-Hornu Images en freelancejournaliste, en door de internationaal vermaarde architect Bob Van Reeth, en samengesteld uit Nederlandstalige en Franstalige mensen uit diverse kringen (sociaal, cultureel, ecologisch, economisch, universitair…).

Laureaat THE BLUE HOUSE/ 2013

Van de 3 finalist-realisaties – het multifunctioneel gebouw ‘Gestapelde Stad’ uit Antwerpen, de eengezinswoning ‘ Un Brin de Paille’ uit Ukkel en het collectief-participatief woonproject ‘Brutopia’ uit Vorst – sleepte ‘Brutopia’ tijdens THE BLUE HOUSE/night de THE BLUE HOUSE/prijs 2013 in de wacht.

De jury werd erg aangesproken door het feit dat ‘Brutopia’ ontstaan is uit een burgerinitiatief waarbij zelf als promotor werd opgetreden. Stekke & Fraas Architecten hebben samen met bouwonderneming Louis De Waele naar een architecturale, bouwkundige en financiële oplossing gezocht om de droom van 80 mensen die in Brussel in een eigen ecologische en lage-energie- of passiefwoning wilden wonen te realiseren. ‘Brutopia’ is een mooi voorbeeld van duurzaam wonen met gedeelde ruimtes, een goede sociale en intergenerationele mix, multifunctionaliteit, regenwaterrecuperatie, zachte mobiliteit enz. Het project illustreert eveneens dat betaalbaar bouwen in Brussel mogelijk is.

Ook interessant