Duurzaam Bouwen

Een groendak voor iedereen

De natuur verdient zijn plaats, ook in de stad. Daarom is Sopranature Toundra Alveo gelanceerd, een exclusief groendaksysteem met een zeer eenvoudige plaatsing, waardoor men geen specialist meer hoeft te zijn om een groendak te installeren.
Het systeem is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar zorgt ook voor een efficiënte buffering van regenwater en vermindert de waterafvoer. Daarenboven wordt dankzij de ‘cool-roof’-werking het hitte-eilandeffect – het fenomeen waardoor in stedelijke gebieden een nevel van deeltjes en ozon wordt opgewekt – op een efficiënte manier bestreden, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Dit geldt vooral voor de zomermaanden, omdat het dakoppervlak dan wordt afgekoeld en de lucht, die droog is door stedelijke vervuiling, opnieuw wordt bevochtigd.



Doordat het een natuurlijke aanvulling vormt op de isolatie, bevordert de begroeiing van Sopranature® daarenboven het thermische comfort. Het is ondertussen immers algemeen geweten dat bij een gebouw heel wat energie langs het dak verloren kan gaan.

Daarnaast heeft elk groendak uiteraard nog een paar andere belangrijke troeven; het levert een bijdrage aan het behoud van flora en fauna én het zorgt voor een idyllische en rustgevende omgeving, die als een echte tuin kan worden ingericht.

Om de aanleg van groendaken een extra duwtje in de rug te geven, zijn er op Vlaams niveau subsidies voorzien via de samenwerkingsovereenkomst ‘Milieu als opstap voor duurzame ontwikkeling’. Gemeenten die deze samenwerkingsovereenkomst getekend hebben, kunnen aan hun inwoners subsidies verlenen voor de aanleg van een groendak.

Sopranature Toundra Alveo bestaat uit slechts twee lagen – een alveolair substraat en sedummatten – die beiden eenvoudig kunnen worden uitgerold. Hiermee onderscheidt het zich van andere, meer ingewikkelde systemen, waarbij het substraat en de plantjes vaak apart moeten worden geplaatst of ingezaaid. Bovendien volstaat bij Sopranature® Toundra Alveo een schaar om de lagen bij te snijden waar nodig.