Duurzaam Bouwen

Praktische gids voor de aankoop van duurzaam hout en papier

Alle lokale overheden krijgen een dezer dagen de gloednieuwe ‘praktische gids voor de aankoop van duurzaam hout en papier’ in de bus. De 24 bladzijden tellende brochure is een werkinstrument voor lokale overheden die gelabeld hout of papier wensen te integreren in overheidsopdrachten.
De aanbestedende overheid vindt in deze gids - naast achtergrondinformatie over duurzaam bosbeheer - vooral praktische tips om zelf aan de slag te gaan en de verschillende stappen om te komen tot een duurzame aanbesteding. Vragen als ‘Hoe kan ik PEFC opnemen in bestekken en prijsaanvragen? Hoe kan ik nagaan of producten PEFC-gecertificeerd zijn? Welke gelabelde producten zijn er beschikbaar op de markt?” komen er aan bod. De brochure werd aangevuld met een gids van alle Belgische PEFC-gecertificeerde bedrijven uit de hout- en papiersector.

“We merken echt een nood van de lokale overheden naar duidelijke informatie. Het aantal vragen dat we binnenkrijgen stijgt voortdurend, dus was het tijd om een volledig en duidelijk werkinstrument uit te werken”, vertelt Mieke Vercruijsse, communicatieverantwoordelijke van PEFC Belgium. “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is intussen goed ingeburgerd bij de meeste lokale overheden en dat merken we ook duidelijk. In Vlaanderen heeft de Samenwerkingsovereenkomst, die lokale overheden subsidies verstrekt voor het gebruik van gelabeld hout en papier, er bovendien ook toe geleid dat de vraag naar PEFC-gelabelde producten sterk gestegen is.”

De praktische gids kan ook online geraadpleegd worden en bijkomende papieren versies worden verstuurd op aanvraag (info@pefc.be).