Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Passief, warm aanbevolen!  

Passief, warm aanbevolen!
Als er in putje winter met het passiefconcept kan `opgewarmd` worden tot `comfortabele` binnentemperaturen via interne en externe warmtewinsten zoals koffiezet, verlichting, strijkijzer, bewoners en invallend winterzonnetje, dan moet je geen ingenieur zijn om aan te voelen dat je met zongeoriënteerde raampartijen in zo`n concept de zomer tegemoet gaat met een probleem van oververhitting. Oververhitting wordt voor mij hét probleem van de toekomst.

Niet dat ik zo graag de onheilsprofeet speel, maar de feiten zijn wat ze zijn. Onze zomers worden warmer. Véél warmer. En, raar maar waar: in de toekomstige EPB-regelgeving wordt passieve vloerkoeling in geothermiewoningen opnieuw straal genegeerd. Het huidige EPB-model begroot niet eens het energieverbruik voor koeling. Ook al worden alle ruimtes constant passief gekoeld, van 35°C naar 23°C voor nog geen 0.5 euro per dag, dan nog worden grote raampartijen in een geothermiehuis bestraft met hogere E-peil quoteringen. Tenzij… men er totaal overbodige, dure zonnescreens plaatst. Een mooi staaltje van struisvogelpolitiek: staat de oplossing voor een probleem je niet aan, ontken dan gewoon het bestaan ervan.

Worden wél kwistig beloond: kleinere raampartijen, zonnescreens, oversteken, sierluiken, overdekte terrassen en natuurlijke schaduw. Ook al bleken ze in juli 2013 maar pleisters op een houten been. Dan bekruipt mij de bedenking: wat zal de jonge passiefhuisbewoner van nu op latere leeftijd bij hittegolven het meest aanbelangen? Zijn idealistische ideeën of niet omkomen van de hitte, zij het dan op energieverslindende airco`s? Remember de duizenden doden in Noord-Frankrijk tijdens de hittegolf van 2003.

Oververhitting is géén klein ongemakje in passief-of lage-energiegebouwen. In Brussel wordt passiefbouw verplicht vanaf 2015. Passief is namelijk `hot`, al is het intussen geen geheim meer dat ikzelf er een koele minnaar van ben. Daarbij komt dat het Brussels Gewest de 5% regel nog hanteert. Die stelt dat er van oververhitting geen sprake is als er slechts 5% van de tijd per jaar oververhitting optreedt. Aangezien er `s nachts geen oververhitting is, kan je die 5% ruwweg vertalen naar 60 namiddagen oftewel... een hele zomertijd lang. Men loopt nu ook warm voor `passiefscholen`. Hopelijk niet letterlijk, nu er sprake is van de zomervakantie in te korten.

De opwarming van de aarde, da`s toch de reden dat de CO2-uitstoot en ons energieverbruik naar omlaag moeten, of niet soms? Je zal maar eigenaar zijn van een dure woning waarvan de bouwschil door de overheid verplicht ontworpen is om 100 winterjaren te trotseren, maar die binnen de kortste keren wegens oververhitting niet meer leefbaar is... Het woonconcept van de toekomst wordt dan opeens een concept zonder toekomst.

Tot slot, speciaal voor die politici die het goed voor hebben met ons. Onze Noorderburen hebben op 12 juli 2013 de hoofdlijnen van een Nationaal Energie Akkoord aangekondigd. Een kort uittreksel: `...en benutting van duurzame warmte en koude, en zullen naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen huishoudens zonne-energie en warmtepompen gaan toepassen. Verwacht wordt dat alle nieuwe grote gebouwen voorzien zullen worden van bodemenergie...`.
Laat het gezond verstand van onze Noorderburen alstublieft niet stoppen aan de grens.
Of blijven we liever passief toekijken en laat hun visie ons koud?

Jean-Marie Plasschaert is Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde en realiseerde meer dan 1.000 woningen volgens verschillende methodes, van traditioneel tot passief. Vanuit die enorme ervaring wil hij op het vlak van duurzaam bouwen enkele mythes doorprikken en de wetenschappelijke objectiviteit opnieuw laten zegevieren.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
Geef uw mening over dit artikel
3 september 2013

Reacties van de lezers

Zeer goed artikel en een waarheid als een koe.

Wanneer gaat men in België eens wakker worden en met verstand bouwen.

Zij die het meest aan lobbywerk doen (zoals in VS trouwens) bij parlement en senaat, ttz zij, met het meeste geld, kunnen onze politieke wereld overtuigen en beïnvloeden. Cijfers en statistieken, daar kan men alle kanten mee uit zeker om onbevoegde te overtuigen.

Goed dat er soms mensen zijn die hun nek durven uitsteken tegen sommige bouwmaffiosi en tegen de stroom in kunnen gaan.

Spijtig dat men dit ook nooit tegen de banken gedaan heeft, ook daar zat de politiek teveel verweven met voordelen.

4 september 2013  17:49 - Hillaert Jean-Marie, 6 mndn België, 6 mndn Spanje

In de jaren dertig was er ook zo'n Duitser waar men onvoorwaardelijk in geloofde. Iedereen draagt daar nu nog altijd de gevolgen van...
We moeten Feist goed in de gaten houden wanneer hij een snorretje begint te kweken.

Neen, Duitsland is Duitsland en is NIET België !
De Duitse principes moeten in Duitsland blijven.

3 september 2013  12:12 - KVM, Brussel

Beste mensen, zou het mogelijk zijn eerst het artikel te lezen voor er kritiek op te geven? Misschien dat jullie kritiek dan niet volledig naast de kwestie zou over komen?

2 september 2013  16:38 - Peter Vandenbroeck, Elsene

Wat Jean-Marie vergeet is dat passiefwoningen dienen te beschikken over maatregelen om oververhiting te vermijden (en dit volgens de Duitse passiefhuisnorm). De voorwaarden zijn strenger dan de EPB-normgeving. Door dit laatste is een woning volgens EPB-regels veel vatbaarder voor oververhitting.
Tevens hebben passiefhuizen meestal een BWW (bodemwarmtewisselaar) die ook voor koeling geeft in de zomer...
De combinatie van deze 2 passieve technieken (zonnewering en BWW) heeft in de praktijk aangetoond dat in een passiefhuis dat wij bouwden de binnentemperatuur 22°C bedroeg terwijl het buiten 37°C was.
In de woning van Jean-Marie zal het ook wel 22°C blijven, alleen al van de snelheid waarmee zijn elektriciteit meter draaid!

2 september 2013  15:17 - stranger jan, Ekeren

Het valt me weer eens op hoe ongenuanceerd en bijna sloganesk uw artikeltje is.
Maak je soms het proces van de EPB-berekeningswijze voor woningen? Goed dan, maar doe het dan grondig(er). Verdiep u eens in de manier hoe de EPW de oververhitting bepaalt en afstraft. Maar doe dat dan ook eens voor hoe PHPP dat doet, d.w.z. niet naar de terzake dienende Europese norm maar naar het empirisme van de onovertroffen Dr Feist van het Passiv-Institut, die ook de Europese norm aan zijn laars lapt en zowaar een eigen formule hanteert om de winstenbenutting in rekening te brengen.

2 september 2013  14:22 - Rik Van Rossen, Ninove
Nieuwsarchief:   
 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Wat kunt u verwachten van 2018?
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2018 Shift Networks bvba