Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Het (on)recht van de sterkste  

Het (on)recht van de sterkste
Het beste paard krijgt niet altijd de haver: ook op het vlak van duurzame energie is deze uitdrukking helaas de realiteit. Laten we het eens over warmtepompen hebben, waar de haver inderdaad niet eerlijk verdeeld wordt tussen de renpaarden en paradepaarden. Enkele kanttekeningen, in alle wetenschappelijke objectiviteit en zonder verborgen agenda.

Het begrip Ďwarmtepompí is een vlag die al lang de lading niet meer dekt. Iedereen met een beetje kennis van zaken weet dat onder die benaming een wereld van verschil schuilgaat. Enerzijds zijn er paradepaarden. Dat zijn voor mij de lucht-lucht en lucht-water warmtepompen. Snel geplaatst en in een elegant jasje oogt het allemaal fraai, maar voor het echte werk, voor topprestaties zijn ze nu eenmaal niet in de wieg gelegd. In gecontroleerde labo-omstandigheden geven ze weliswaar een mooie COP (coefficient of performance), maar in de praktijk is het de SPF die telt (seasonal performance factor). Bij een buitenlucht van -5įC op een energie-efficiŽnte manier verwarmen tot 22įC in de woning? Of bij een hittegolf van +35įC een energie-efficiŽnte koeling behalen tot 25įC? Dat is als een fietser achterwaarts bergop laten rijdenÖ

De geothermische warmtepomp is van een ander kaliber. Via verticale aardsondes, gevuld met water, wordt de woning comfortabel verwarmd in de winter, gekoeld in de zomer ťn wordt alle sanitair warm water aangemaakt. Vijf maal mťťr energie wordt uit de aarde gehaald dan dat de pomp zelf verbruikt. Koelen: gebeurt voor minder dan 25 euro op jaarbasis. De bewezen SPF voor verwarming is 5, voor koeling 10 en voor aanmaak sanitair warm water 2. Dat kan perfect, omdat de grondtemperatuur, en dus ook die van het aangevoerde water, in zomer ťn winter 10 graden bedraagt. Je hoeft geen ingenieur te zijn om te weten dat je daarmee veel efficiŽnter kan verwarmen en zeker koelen. Met andere woorden: het is een renpaard, klasbak, onvermoeibare krachtpatser.

Vreemd genoeg mag het grote publiek dit niet weten. Via allerlei mechanismen wordt de geothermische warmtepomp doodgezwegen: het beste paard staat met ezelsoren in de hoek. Vanuit commerciŽle hoek valt dit nog te begrijpen. Voor de producenten maakt het allemaal niet uit welk type ze aan de man brengen - zolang de kassa maar rinkelt - en ook installateurs zullen liever de optie met de meest eenvoudige plaatsing en snelle winst aanbevelen. En de Ďboordersí van geothermische warmtepompen? Zij vissen achter het net, want zij worden nergens van in den beginne bij betrokken.

Maar ook de overheid, als waterdrager van de sponsorende producenten, ziet geen hand voor ogen in de mist die wordt gespuid. Zo overschat de berekeningssoftware van het Vlaams Energieagentschap (VEA) het energieverbruik van een geothermische warmtepomp met een slordige 200%. Zelfs bij het overkoepelende warmtepompplatform blijft het oorverdovend stil op de vraag naar objectiviteit. Onder druk van de veel talrijkere paradeleden is het immers niet geneigd zijn eigen reden van bestaan onderuit te halen.

Kortom, het spel wordt sluw gespeeld. Er wordt letterlijk veel Ďluchtí verkocht. Iedereen heeft wel zijn reden om een andere warmtepomp te promoten dan de geothermische. En de consument? Die wordt gesust met allerlei kunstmatig opgezoet lekkers. Wanneer zal het publiek de ware plot van dit schouwspel ontrafelen? Het is hoog tijd dat elke warmtepomp op zijn ťchte waarde wordt geschat. We hopen er op, maar voorlopig krijgt het enige renpaard enkele knollen, en moet het met lede ogen toezien hoe de haver kwistig wordt uitgedeeld aan zijn soortgenoten.

Jean-Marie Plasschaert is Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde en realiseerde meer dan 1.000 woningen volgens verschillende methodes, van traditioneel tot passief. Vanuit die enorme ervaring wil hij op het vlak van duurzaam bouwen enkele mythes doorprikken en de wetenschappelijke objectiviteit opnieuw laten zegevieren.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
Geef uw mening over dit artikel
25 april 2013

Reacties van de lezers

beste heer Verheyen,
Horizontaal loop je het gevaar dat de grond bevroren geraakt bij een langdurende winter. De grond komt dan naar omhoog en je krijgt dan een golflandschap. Dit is nergens goed voor tenzij je een golfer bent.

2 mei 2013  9:02 - J-M Plasschaert, Merelbeke

Interessant om uw mening te lezen. MAar wat is standpunt over horizontale warmtecaptatie?

30 april 2013  7:57 - Ruben Verheyen, Turnhout

Het klopt wat die mijnheer Plasschaert daar schrijft. Toen ik mijn huis zette moest ik volgens de EPB man meer dan 40 zonnepanelen plaatsen om het verbruik van mijn geothermische warmtepomp teniet te doen. Ik had maar een K-peil van 32, niks speciaals dus van isolatie. Ik heb er uiteindelijk maar 20 kunnen leggen binnen mijn budget en het blijkt nu dat ik al overschot heb op wat mijn warmtepomp verbruikt. Die EPB heeft dus ferm het verbruik van mijn geothermische warmtepomp overschat! Bedankt voor het mislopen van de subsidies!

26 april 2013  17:55 - Patrick Van Damme, Wondelgem

Beste heer Verjans,
Ik begrijp uw reactie.
U stelt dat bij een sterk geÔsoleerde woning(vanaf k-25 en minder) de meerkost van geothermie totaal onrendabel is.
Laat dit nu juist mijn punt zijn in mijn volgende column.
Het heeft namelijk geen zin te gaan isoleren voorbij het economisch optimum als men geothermie wil aanwenden.
Met vriendelijke groet.
J-M Plasschaert

26 april 2013  13:18 - J-M Plasschaert, Merelbeke

Ik kan de Kwaliteit van de waterpomp niet beoordelen omdat ik daar niets van ken. Maar ik ondervind dagelijks dat het publiek wil bedrogen worden. Het wordt via alle nieuwsbronnen misleid. Slechts een minderheid denk goed na. Nieuwsbrengers denken zelf ook niet altijd na. Een foute mededeling wordt heel dikwijls meermaals overgenomen.

26 april 2013  10:32 - Pol Vigoureux, Wijnegem

Geachte,

uw redenering klopt voor wat betreft de rendementen.
Dit is echter voor een groot stuk naast de kwestie.
Het gaat erom dat je voor een zeer sterk geÔsoleerde woning,
zoals die nu moet worden gebouwd, de meerkost van
geothermisch werken totaal onrendabel wordt.
Technisch gezien hebt u gelijk, economisch gezien helemaal
niet en uiteindelijk is dat wat voor de bouwheer telt.

26 april 2013  8:57 - Ivo Verjans, Glabbeek

Deze moedige die zich laat opmerken door een kritische
houding in naam van vakmanschap en deskundigheid verdient
lof voor zijn moed en vooral veel mentale steun.
Eindelijk iemand die zich kritisch durft op te stellen t.a.v.
intussen al jaren aanhoudende stroom van tendentieuze
hoera berichten jegens de zogenaamde wonderbaarlijke
groene technieken. Onder het mom van het " ecologisch -
duurzaam reveil " wordt de door de fabrikanten al te
optimistische pseudo-wetenschappelijke informatie gretig
geslikt, . Politiek, officiŽle instanties en fabrikanten vonden
elkaar als partners om dit " hot - item " marketing technisch
in hun voordeel uit te spelen en bespelen de markt intussen
heel efficiŽnt via het toekennen van dubieuze EPB - punten.

Deze trein is intussen al enkele jaren aan het rollen, de vraag
is of die nog ooit te stoppen is. Een prangende vraag blijft : "
Hoe lang gaat het duren voor deze vermetele de mond wordt
gesnoerd ? "
Vraag is ook of er ooit een even groot forum beschikbaar zal
zijn in de media, om de intussen gekende en ongetwijfeld
desillusionerende verbruikscijfers te publiceren.

25 april 2013  14:35 - architect Troch Daniel, stekene

Reactie op Jan Kriekels

In welke tijd leef je nog met de loodzware trage vloer buffers? Ik heb zelf de geothermische warmtepomp gekoppeld aan vloerverwarming. Dit werkt perfect, snel en zeer efficiŽnt. De zeer dikke accumulatiebeton van de vroegere vloerverwarmingssytemen is al lang achter de rug. de huidige techniek is ultra efficiŽnt, snel, goedkoop en zeeeeeer aangenaam.

25 april 2013  14:18 - kris christiaens, drongen
Nieuwsarchief:   
 

Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Wat kunt u verwachten van 2018?
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2018 Shift Networks bvba