Verwarming & Sanitair

Kom alles te weten over warmtepompen op Batibouw 2018

Kom alles te weten over warmtepompen op Batibouw 2018
Warmtepompen zetten de gratis energie die in de grond, het water of de lucht is opgeslagen om in warmte voor je centrale verwarming en je sanitair warm water. Ze zijn de meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie en ze zorgen ervoor dat je woning energiezuinig, milieuvriendelijk én future proof wordt. In nieuwe, goed geïsoleerde woningen, met vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur zijn warmtepompsystemen al vrij populair. Maar ook bij renovaties bieden zij tal van mogelijkheden.

Wil je alles weten over warmtepompen? Kom dan langs bij een van de vele warmtepompspecialisten op Batibouw 2018! Ze zullen er graag op antwoorden! Via deze link ziet u alle merken die lid zijn van InfoWarmtepomp.be

Met een warmtepomp wordt je woning energiezuinig, milieuvriendelijk én future proof

Globaal genomen is drie kwart van de warmte die een warmtepomp produceert helemaal gratis. Het jaarlijkse primaire energieverbruik ligt dus veel lager dan bij een klassieke installatie op gas of stookolie. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen (die de elektriciteit leveren voor de compressor) kan de energiewinst zelfs oplopen tot 100%. Een warmtepomp betekent ook een enorme winst voor het milieu, want er komt veel minder CO2 vrij.

Diverse Europese landen hebben de vele voordelen van warmtepompen begrepen en promoten die dan ook om woningen milieuvriendelijker te verwarmen. Noorwegen en Denemarken geven de toon aan en plannen zelfs een uitfasering van verwarming met fossiele brandstoffen.

In ons land heeft de Bond Beter Leefmilieu recent ook het belang van hernieuwbare energie aangetoond in combinatie met warmtepompen. Maar de overheden zullen nog meer dan één tand moeten bijsteken als we het aandeel hernieuwbare energie en het aantal warmtepompen tijdig op een aanvaardbaar niveau willen brengen om onze woningen energiezuinig, milieuvriendelijk en future proof te maken.

Woningen die vandaag worden gebouwd of grondig gerenoveerd, zullen er nog staan in 2050. Het is dan ook belangrijk dat deze woningen heel goed worden geïsoleerd en uitgerust met een efficiënt warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Dat is de eerste stap om over te gaan naar een verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie. Wie nu al een warmtepomp plaatst voor zijn verwarming kan er zeker van zijn dat zijn woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en dus ook klaar is voor de toekomst.

Welke type warmtepomp kiezen?

Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (water of lucht). Op basis daarvan worden er 4 types onderscheiden:
  • Lucht-luchtwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd
  • Lucht-waterwarmtepompen halen de warmte eveneens uit de buitenlucht, maar geven die af aan het warmwatercircuit voor de verwarming
  • Grond-water- en water-waterwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de grond of het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit.
Welk soort warmtepomp je het best kiest hangt af van de specifieke technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Zorg er in elk geval voor dat de gekozen warmtepomp voldoende gedimensioneerd is in functie van je verwarmingsbehoeften.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van het type en de grootte van de installatie.

Voor 1 ruimte moet je rekenen op ongeveer 2.500 euro terwijl de verwarming van een volledige woning met een warmtepomp rond de 20.000 euro zal kosten.

Weet wel dat je voor energiezuinige investeringen premies kan krijgen, zowel in Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo is je investering sneller terugverdiend. Bovendien zal je woning een aantal E-punten voor EPB of EPC winnen wat haar in waarde zal doen stijgen.

Ook interessant