Architectuur

bis-architectuurwedstrijd: Bel-etagewoning met atelier

Aan de rand van de stad ligt dit gebouw tussen een drukke weg en een achterliggende bomenzee die van op straat onzichtbaar is. Boven bevond zich het woongedeelte met een weinig aangenaam zicht op de asbestdaken van de onderliggende loodsen.
Wonen en werken combineren en toch scheiden, bleek niet gemakkelijk realiseerbaar op één perceel, zeker niet in het geval van een rijwoning zoals hier. Er werd dan ook opnieuw gekozen om boven te wonen, zoals vroeger, maar dan toch helemaal anders …

Beneden bevindt zich nu het atelier, boven werd een bel-etagewoning met bel-etagetuin gerealiseerd. Vanuit het woongedeelte is er bewust geen zicht op het werk dat nog te verzetten is. En vanuit het werkgedeelte niet op een afwas die nog moet gebeuren of speelgoed dat verspreid ligt over de grond. De lange trap van het gelijkvloers naar de eerste verdieping (op +4,20 m) is de route van het woon-/werkverkeer geworden.

Het atelier beneden heeft een buitenkamer onder de hoogstammen waar de rode wingerd van de buren over de muren ‘stroomt’. De leefruimtes en de slaapkamers boven hebben terrassen aan de rand van het groendak, overgoten met zuid- en westenlicht.

Architect: Dhooge & Meganck, Gent, www.dhoogemeganck.be


foto's: Fien Muller

Wat overtuigde de jury?
  • Ook dit project voldoet aan alle criteria van het thema ‘Wonen en werken’.
  • In dit gebouw werden wonen en werken voordien al gecombineerd, maar op een totaal verkeerde manier. Nu is er wel een goede relatie tussen beide functies en werden die bovendien verstandig verweven op 1 plek.
  • De voorste, donkere loods werd omgetoverd tot een grote, ruime werkruimte met een mooie lichtinval.
  • Zowel vanuit het werk- als het woongedeelte is er nu een goed contact met de (drie) buitenruimtes. De binnenkoer en tuin horen eigenlijk bij de werkruimte. De leefruimtes en slaapkamers hebben terrassen en zicht op een groendak en het groen van het bos achteraan.
  • Fijne afwerking van het woongedeelte, met waar mogelijk respect voor het bestaande gebouw.
  • De typische invulling onder een trap met panelen met figuurglas werd uitvergroot onder de volledige lengte van de trap. ’s Avonds strekt de trap zich uit over een lantaarn van glas.
  • De verdieping kan ook onafhankelijk van de werkruimte gebruikt worden.
  • De vroegere inrijpoort die werd vervangen door een kleurrijke glaspartij in een fijne staalstructuur.

Samengevat: een renovatie die getuigt van heel veel goede smaak.

Bekijk ook de andere Laureaten:

Ook interessant