Algemeen

TSM Mechelen wint Bouwschoolaward 2011-2012

De Bouwschoolaward is een beloning voor de school die het best promotie voert voor het imago van de bouwsector en de bouwopleidingen. Winnaar van dit schooljaar is het TSM uit Mechelen. De leerlingen van het 5de en het 6de jaar waren van bij de voorbereiding tot de uiteindelijke realisatie van de Chirolokalen van Weerde stuk voor stuk actief betrokken. Iedereen mocht zijn zegje doen over het hoe en waarom. De jury looft het project omwille van het enthousiasme en de nauwe betrokkenheid van de leerlingen bij het hele bouwproces en voor de promotie van de bouwopleiding binnen de eigen gemeenschap. “Dit project draagt de bouwsector duidelijk een warm hart toe en zet de sector in een positief daglicht”, aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
De Bouwschoolaward is een initiatief van Bouwunie en verloopt in samenwerking met Wienerberger, Batibouw, Hitachi Powertools en FVB Constructiv.

Heel wat bouwberoepen behoren tot de knelpuntberoepen. Ondanks de krimp van de economie, blijft het tekort aan goede, geschoolde arbeidskrachten in de bouwsector groot. De bouwsector evolueert constant en verlangt dat scholen extra moeite doen om hun bouwopleidingen te verbeteren en meer jongeren naar de bouw te brengen. Om de inspanningen van deze leerkrachten en directies te belonen, lanceerde Bouwunie de Bouwschoolaward. Het concept van de “wedstrijd” is eenvoudig: duid aan op welke manier de school het leerlingenaantal in de bouwopleidingen, het lessenpakket, de doorstroming naar de sector, de organisatie van de opleidingen of het organiseren van stages aanpakt en opkrikt. Belangrijke beoordelingscriteria zijn voorts de aansluiting van de lesinhoud op de bouwpraktijk, en het aanwakkeren van de ondernemerszin, de creativiteit en de jobfierheid van de leerlingen.
De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de bouwbedrijven, de bouwfabrikanten en de vakpers, selecteerde uit de ingezonden dossiers vier laureaten en koos één Bouwschoolawardwinnaar.

  • Laureaat Bouw: VITO Hoogstraten – Project: Voetbalcomplex en Megabalk
    Het VITO Hoogstraten diende 2 projecten in voor de sector Bouw: de realisatie van een voetbalcomplex voor KFC Zoersel, en de ontwikkeling van een Megabalk van zo’n 45m lang en 80 ton zwaar. De techniciteit en de moeilijkheidsgraad van de beide projecten zijn van een erg hoog niveau. Er komen bij de constructie diverse hoogstaande technieken aan bod en de leerlingen krijgen de mogelijkheid om deze in een realistisch kader aan te leren. Zowel bij het project Voetbalcomplex als bij het project Megabalk kan elke leerling zich profileren als ploegbaas. De leerlingen werken aan beide projecten op basis van een doorschuifsysteem, waardoor ze enorm veel competenties verwerven.
Het was onmogelijk om maar 1 laureaat te kiezen binnen de sector Schrijnwerkerij. Twee ijzersterke projecten leveren dus – bij uitzondering - ook twee laureaten op.
  • Laureaat Schrijnwerkerij: KTA Gito Groenkouter Sint Amandsberg - Project Babbelbox
    Het KTA Gito Groenkouter Sint Amandsberg realiseert op dit moment een “Babbelbox”, een circusachtige woonwagen die uiteindelijk dienst zal doen als ontmoetingsplek voor de leerlingen en de leerlingenbegeleiding. Vanuit de school ontstond de vraag naar een privé-ruimte om met de leerlingen op een gemoedelijke manier te praten over eventuele moeilijkheden op school. De Babbelbox zal hierop het ideale antwoord bieden. Leerlingen van het 6de jaar realiseren dit project in samenwerking met verschillende andere afdelingen zoals metaal en elektriciteit. Ze hebben volledig alle touwtjes in handen. Ze zijn er in geslaagd om een mooie samenwerking op te zetten tussen de verschillende leerlingen en hen ook te begeleiden en te managen zodat het project tijdig gerealiseerd zal worden. Vooral het sociale aspect van dit project charmeerde de jury.
  • Laureaat Schrijnwerkerij: VTI Zandhoven – Project: Eiken Bijgebouw
    De manier waarop de leerlingen van het laatste jaar van het VTI Zandhoven hun project aanpakken, leunt enorm dicht aan bij de werkelijkheid. Ze moeten werken op vraag van een “klant” met specifieke eisen en moeilijkheden waarmee de leerlingen bij de ontwikkeling van het project rekening moeten houden. Het is een mooi staaltje teamwerk dat deze leerlingen hier tonen. De leerlingen zorgen niet alleen voor de effectieve ontwikkeling van het eiken bijgebouw in hout, maar ook voor de doorgedreven voorbereiding met duidelijk veel tijd en ruimte voor research, ontwerp en verdere bespreking met de klant. Daarnaast ligt de techniciteit binnen deze realisatie enorm hoog. Het is een project dat zeer duidelijk aantoont wat leerlingen kunnen uitvoeren als ze er met hart en ziel tegenaan gaan.
  • Laureaat Afwerking: TNA Londenstraat Antwerpen – Project: Couleur Canal
    De laatstejaarsleerlingen van de TNA Londenstraat uit Antwerpen hebben met de ondersteuning van lagere afdelingen, een aantal gevels, speeltuigen en het plaatselijke schoolgebouw in de wijk Kronenburg in Antwerpen een nieuw kleurtje gegeven. Elke laatstejaarsleerling was verantwoordelijk voor zijn of haar gevel, en moest de jongere leerlingen ten volle sturen en begeleiden. Uit hun enthousiaste presentatie voor de jury bleek duidelijk dat ze daar met verscheidene situaties geconfronteerd werden. Naast het schilderen van de gevels moesten er zo ook de nodige kleine voorbereidende herstellingswerken gebeuren. Het project Kronenburgwijk heeft een grote positieve uitstraling naar de gemeenschap toe en dit charmeerde de jury op bijzondere wijze.
  • Winnaar Bouwschoolaward: TSM Mechelen – Project: Chirolokalen Weerde
    Het is moeilijk om uit alle projecten er slechts 4 uit te kiezen, terwijl af en toe een 5de project niet met lege handen naar huis mag gaan. Het project van TSM Mechelen waar de leerlingen van het 5de en 6de jaar de Chirolokalen van Weerde realiseerden, is zo’n project. Het is misschien niet het meest technisch hoogstaande, maar alle andere aspecten voor de Bouwschoolaward komen duidelijk aan bod. Het enthousiasme van de leerlingen overwelmde de vakjury van bij het begin. Zowel bij de voorbereidingen als bij de uiteindelijke realisatie werd elke leerling van begin tot einde betrokken. Een groot pluspunt voor de jury in vergelijking met andere projecten waar de leerlingen vaak enkel als uitvoerende kracht fungeren. Ook het maatschappelijke aspect - het gaat om lokalen van de plaatselijke jeugdbeweging – weegt door. Op deze manier wordt een bouwopleiding optimaal gepromoot binnen de eigen gemeenschap. Voor de vakjury was het duidelijk dat dit project het perfecte antwoord was op de vraag: welk project draagt de bouwsector het warmste hart toe en zet de sector hierdoor in een extra positief daglicht.

De uitreiking van de Bouwschoolaward vormde het hoogtepunt van een aantrekkelijke award-show in het Auditorium 500 van Brussels Expo tijdens Batibouw (woensdag 7 maart 2012). Meer dan 240 leerlingen en leerkrachten van 14 scholen genoten er van het live optreden van Brahim’s Beats ’n Basses.

De laureaten ontvingen elk een prijzenpakket ter waarde van 500 euro en een oorkonde “Laureaat Bouwschoolaward 2011-2012”. De winnaar van de Bouwschoolaward ontving een prijzenpakket ter waarde van 2.500 euro en een oorkonde “Winnaar Bouwschoolaward 2011-2012”.

Projecten zoals die van de laureaten en de winnaar van de Bouwschoolaward verkleinen de afstand tussen de bouwsector en het onderwijs. Ze tonen op een positieve manier aan dat een goede samenwerking tussen onderwijs en bouwsector mogelijk is. Dat is erg belangrijk en verdient een gepaste beloning, aldus Bouwunie.

Het is de zesde keer dat Bouwunie een Bouwschoolaward uitreikt. Vorige winnaars waren het VTI van Aalst (2006-2007), de Technoklas van het VTI van Kortrijk-Harelbeke (2007-2008), het VITO van Hoogstraten (2008-2009), het VTI van Roeselare (2009-2010) en het Atheneum De Vesten uit Herentals (2010-2011).

Ook interessant


Build for Life