Nieuwbouw

Afschaffing federale premies doet toekomstige (ver)bouwer uitstellen

Al meer dan 50 jaar geeft Batibouw de toon aan in bouw, renovatie en interieur, en dit dankzij het aanbod van zo’n 1.000 exposanten. Batibouw wil een echte barometer zijn voor de sector en voert daarom jaarlijks verschillende enquêtes uit bij het bezoekerspubliek. Ditmaal werd nagegaan of de afschaffing van de federale premies voor energiezuinig wonen een impact heeft op de (ver)bouwwerken van de Belg. De enquête, met niet minder dan 4.198 respondenten (!), kende volgende opmerkelijke resultaten.

Zure baksteen in de maag
De Belg met (ver)bouwingsplannen, bij wie m.a.w. de eerste baksteen nog niet ligt, heeft het moeilijk met de federale besparingen. De ondervraagden vinden het vooral jammer net naast de premies voor superisolerend glas (36%) en fotovoltaïsche zonnepanelen (28%) te hebben gegrepen. En dat heeft bij velen een impact op de startdatum van hun (ver)bouwingswerkzaamheden. Slechts 28 procent start zijn werken op de vooropgezette datum. Maar liefst de helft heeft zijn(ver)bouwingsplannen even in de koelkast gezet. Enkel een fincanciële toegift van de gewesten zal het proces bij een meerderheid (77%) kunnen versnellen.

(Ver)bouwer blijft niet bij de pakken zitten
Wie wel al in het stadium van (ver)bouwen zit, laat zich niet uit zijn lood slaan door de afschaffing van de premies en fiscale voordelen van de federale overheid. Een overgrote meerderheid (74%) heeft zelfs op de valreep nog kunnen genieten van de federale tegemoetkomingen. Vooral de belastingsverminderingen op het plaatsten van superisolerend glas (28%) en fotovoltaïsche zonnepanelen (14%), het vervangen van een oude stookketel (18%) en de groene lening (25%) lagen goed in de markt.

De afschaffing van de premies heeft bovendien geen invloed op het verloop van onze (ver)bouwingen. 67 % zet zijn werken ongehinderd voort. Wie toch genoodzaakt was om zijn werkzaamheden stop te zetten, zal die meteen hervatten zodra de gewesten met compensaties over de brug komen. Dat zeggen 9 van de 10 (ver)bouwers.

De federale premies voor energiezuinige ingrepen die het meest worden gemist, zijn die voor superisolerend glas, fotovoltaïsche zonnepanelen, thermostaten of thermostaatkranen en die voor inbraak- of brandpreventie.

Oplossing op Batibouw 2012
Geert Maes, Algemeen Directeur van Batibouw-organisator Fisa, kijkt ondanks deze onzekere periode met veel enthousiasme vooruit. “De bouwsector heeft een enorm economisch belang voor ons land, en met Batibouw dragen wij daar ons steentje toe bij. Daarenboven blijven investeringen in energie-efficiëntie een stevige meerwaarde bieden, zowel voor het milieu als voor de portefeuille. Denk bijvoorbeeld aan het belang van goede isolatie, waardoor men sowieso een toegevoegde waarde creëert. Vele exposanten pakken daarenboven met speciale acties en kortingen uit. De beurs blijft dus een niet te missen afspraak.”

De consument die nog boordevol vragen zit en op zoek is naar inspiratie voor zijn (ver)bouwproject gaat van 3 t/m 11 maart naar Batibouw in de paleizen van Brussel Expo. Voor meer informatie over de verschillende premies kan de (ver)bouwer terecht in de Patio, waar de federale overheidsdiensten en alle gewesten zijn ondergebracht met een stand.

Ook interessant